Holokausztkiállítás nyílt Dubajban

Az Arab-félsziget első holokausztkiállítása nyílt meg az Egyesült Arab Emírségekben, egy dubaji múzeumban a német és az izraeli nagykövet jelenlétében.

A Civilizációk Keresztútjai Múzeumban szerdán felavatott, Emlékezünk című tárlat egy része olyan muszlimoknak is emléket állít, akik zsidókat mentettek a második világháború idején

— olvasható a The Nation című helyi lap csütörtöki beszámolójában.

„Nagyon fontos felvilágosítanunk az embereket a holokauszt tragédiájáról, mert a tanítás a tudatlanság egyetlen ellenszere”

— mondta a megnyitón Ahmed Obeid Al-Manszuri, a 2012-ben megnyílt magánmúzeum alapítója.

A Civilizációk Keresztútjai Múzeum olyan témákkal foglalkozik, mint a tolerancia és a multikulturalizmus, és bemutatja a térségbeli civilizációkat.

A szervezők szerint ez az első, a holokauszt áldozatainak szentelt kiállítás a Perzsa(Arab)-öböl térségében. A kiállításnak nincs megjelölt zárónapja, a szervezők szeretnék, ha állandó tárlattá válna.

A muszlim embermentőknek szentelt szekcióban emlékeznek meg például azokról az albániai mohamedánokról, akik albán zsidók életét mentették meg. Ismertetik Mohammed Helmy Berlinben élő egyiptomi orvos történetét is, aki zsidókat bújtatott a házában, sőt kezelte betegségeiket.

Szó esik Selahattin Ülkümen Rodosz görög szigeten állomásozó török diplomatáról is, aki szembeszállt a zsidókat begyűjtő nácikkal, és akinek legalább a török állampolgárságú üldözötteket sikerült megmentenie.

Az Egyesült Arab Emírségek tavaly szeptemberben létesített diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Zsidómentő albánoknak állítottak emlékművet

Az új tiranai emlékmű három nyelven hirdeti, hogy „albánok, keresztények és muszlimok életük kockáztatásával mentettek zsidókat”.