Zsidómentő albánoknak állítottak emlékművet

Izrael tiranai nagykövete szerint Albánia példát mutatott azzal, hogy megvédte a zsidó közösséget a vészkorszak idején. 

Albánia fővárosában leleplezték az új Holokauszt-emlékművet, amely nemcsak az áldozatok, hanem az embermentő albánok emléke előtt is tiszteleg. A márvány emlékmű a tiranai Tópark mellett kapott helyet, nem messze a Teréz anya tértől.

A felirat három nyelven: angolul, héberül és albánul hirdeti, hogy „albánok, keresztények és muszlimok életük kockáztatásával mentettek zsidókat”.

Mint ismert, a vészkorszak idején a náci németek hatmillió zsidót gyilkoltak meg szisztematikusan, állami eszközökkel.

Albánia volt az egyedüli ország Európában, ahol egyetlen zsidó sem halt meg, és nem is adtak át senkit a náciknak.

Az albánok ráadásul nemcsak a több száz tagot számláló helyi zsidó közösséget védték meg, hanem a Németországból és Ausztriából menekülő zsidókat is segítették: vagy helyben bujtatták, vagy külföldre csempészték őket.

Mint azt Edi Rama albán kormányfő az avatáson mondta:

„Mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahol a második világháború után több zsidó volt, mint előtte, ahol a zsidók védelemre találtak és megmenekültek”.

Noah Gal Gendler izraeli nagykövet pedig arról beszélt, hogy Albánia példát mutatott más országoknak. A diplomata szerint jó lenne, ha más népek is megismernék a balkáni országnak ezt az arcát.

A náci Németország 1943 szeptemberétől 1944 novemberéig tartotta megszállás alatt Albániát. Végül helyi kommunista partizánok űzték el őket.

A zsidók nagy többsége azonban elhagyta az országot, amikor 1991-ben összeomlott a kommunizmus.

Albánia veszi magának a bátorságot

A NATO-tag balkáni állam elég erőt érez magában ahhoz, hogy szembeszálljon a zsidó nép legnagyobb ellenségével. Eperjesi Ildikó írása.