A Facebook már nem tiltja le az állítást, hogy a vírus a wuhani laboratóriumból szabadult ki

Miután a Biden adminisztráció bejelentette, hogy nyomoznak a lehetőséggel kapcsolatban, a közösségi oldal váratlanul visszavonta, hogy „konspiráció” a laboratórium teória. 

A bejelentéssel az oldal elismeri, hogy nyitott a vírus eredetének a kérdése – írja a Politico.

A Facebook február óta minden olyan cikket jelzéssel látott el, ami azt állította, hogy a vírus nem természetes módon lett előállítva. Azonban Washingtonban egyre felerősödtek a hangok, hogy nyomozzanak a korábban Trump által is hangoztatott wuhani laboratóriumi teória ügyében.

A Wall Street Journal ugyanis nemrég nyilvánosságra hozta, hogy három wuhani tudós már 2019 őszén kórházba került a koronavírushoz hasonló tünetekkel.

Korábban a teóriát politikai okokból elvetették a demokraták, az amerikai sajtóorgánumok közül többek egyenesen rasszistának nevezték a feltételezést.

Szerdán azonban Joe Biden nyomozást rendelt el, hogy a wuhani laborból indult-e pusztító útjára a Covid-19 . Mindkét párt támogat egy széleskörű kongresszusi vizsgálatot.

A Forbes információi szerint Biden korábban leállította egy külügyi csoportot, amelyet Trump arra nevezett ki, hogy nyomozzanak a wuhani laborral kapcsolatban. A külügy azonban tagadta a csoport felszámolását, és azt állították a lapnak, hogy a kutatómunkájuk szimplán befejeződött.

A jelenlegi nyomozás elsősorban azt kutatja, hogy kiszabadulhatott-e egy természetes eredetű vírus a laboratóriumból, nem pedig azt, hogy esetleg mesterséges-e a vírus – szögezte le a lap.

A közösségi oldalakra az elmúlt hónapokban nagy nyomást helyeztek a demokraták, hogy szigorúbban szűrjék a félrevezető információkat. A járvány alatt a cégek több vitatott posztot letiltottak vagy megjelöltek, mint hamis információt. A Politico megkeresésére a Twitter sajtósa elmondta, hogy ők egyelőre nem változtatnak a szabályzatukon.

A laboratórium teóriát az Egészségügyi Világszervezet tagadta, miután rövid nyomozást végeztek Wuhanban, azonban a nyomozással kapcsolatban sokan kételyeket fogalmaztak meg.

A WHO szégyene és a koronavírus

Mióta elkezdődött a világjárvány, Kína számos narratívát felállított annak lehetséges eredetéről – írja Ian Birrell az UnHerd brit hírportálon.