Netanjahu és Áskenázi is lecsapott a francia külügyminiszterre, amiért az „izraeli apartheidre” figyelmeztetett

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerdán bírálta Franciaország külügyminiszterét, aki arra figyelmeztetett, hogy Izrael úton van az apartheid-állammá válás felé — írja a Ynet.

Jean-Yves Le Drian ezt a kijelentést a berlini RTL rádiónak és a Le Figaro című napilapnak adott interjúban tette, miközben az izraeli-palesztin konfliktus lehetséges megoldásairól beszélt. „Ha a jövőben a két-államin kívül más megoldás is felmerülhet, az akkor kimerítené a hosszú távú apartheid kialakulását” – mondta Le Drian.

„Határozott tiltakozásomat szeretném kifejezni a francia kormány ellen a francia külügyminiszter felháborító kijelentése miatt” – mondta Netanjahu egy rendezvényen mondott beszédében, amelyen megemlékezett az Altalena hajón 1948-ban megölt 16 zsidó harcosról.

„Azt mondta, hogy Izrael apartheid-állammá válhat. A kijelentésnek nincs alapja, Izraelben mindenki egyenlő a törvény előtt.”

„Izrael a demokrácia jelzőfénye a térségünkben, az egyetlen igazi demokrácia, ez mindig is így volt és így is lesz.

Nem tűrünk el semmilyen leckéztetést ebben a kérdésben” – tette hozzá a miniszterelnök.

Kitért a gázai terrorcsoportok elleni közelmúltbeli háborúra is, amely tovább fokozta a feszültséget a zsidók és az izraeli arabok között az országon belül.

„Éberséget és határozottságot kell tanúsítanunk. Nem szabad azonban meggondolatlannak lennünk. Amikor terroristák UAV-kat (pilóta nélküli repülőgép – a szerk.) küldtek [Izraelbe], vagy amikor egy felfegyverzett iráni UAV hatolt be a Beit Shean völgyébe – azonnal elfogtuk őket” – tette hozzá Netanjahu.

„Számtalan más esetben is határozottan, de megfontoltan, nem pedig meggondolatlanul léptünk fel a terrorszervezetek ellen, mert a meggondolatlan cselekedetek emberéletekbe kerülhetnek”.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter, csütörtökön bekérette Franciaország izraeli nagykövetét.

Askenázi közölte a francia diplomatával:
„Izrael elvárja a barátaitól, hogy ne fejezzék ki magukat felelőtlenül és oly módon, hogy azzal támogatást nyújtsanak a szélsőségeseknek, valamint Izrael-ellenes akciók számára. Izrael demokratikus, törvénytisztelő ország, és határozottan tiltakozom  minden olyan kísérlet ellen, amely aláássa ezt a tényt” – hangsúlyozta az izraeli külügyminiszter.

Az izraeli külügyminiszter azzal érvelt, hogy Franciaország figyelmen kívül hagyta Izrael összes olyan lépését, amelyet az erőszak fokozódásának elkerülésére tett, és hogy Le Drian megjegyzései a szélsőségeseket és a terrorista szervezeteket „jutalmazzák”, ezek közül is elsősorban a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászt.

Az izraeli diplomácia vezetője aggodalmát fejezte ki a Franciaországban is növekvő antiszemitizmus miatt, és azon elvárásának adott hangot, hogy a francia vezetés ítélje el, és próbálja megállítani az ilyen eseteket.

Írország a „palesztin földek bekebelezésének” leállítására szólítja fel Izraelt

A törvényjavaslat elítéli a palesztin földek izraeli hatóságok által folytatott „de facto bekebelezését”, az európai uniós kormányok közül elsőként használva ezt a kifejezést Izrael vonatkozásában.