Antiszemita üzenetekkel bombázzák a 97 éves magyar holokauszt-túlélő asszonyt

Lily Ebert asszony az 1940-es években túlélte a holokausztot, de a családja nagy részének nem sikerült. Megpróbáltatásai akkor kezdődtek, amikor 1944 júliusában elhurcolták szülővárosából, a magyarországi Bonyhádról Auschwitzba. Megérkezésekor őt és két nővérét kiválasztották munkaszolgálatra. Az édesanyjukat, egy másik nővérüket és a testvérét azonban a gázkamrákba küldték. A táborban töltött négy hónap után a nővéreket a Lipcse melletti Altenburgban lévő lőszergyárba szállították — írja a Metropol.

Alig 16 éves volt akkoriban Lily, és napok óta cipő, élelem és víz nélkül utazott, amikor egy kedves zsidó katona, a New York-i Brooklynból származó Hyman Schulman közlegény odament, és németül beszélt hozzá, mielőtt egy tíz márkás bankjegyet adott neki. A papírpénzen ez állt: „Egy új élet kezdete. Sok szerencsét és boldogságot.”

A Svájcban élő idős hölgy dédunokája segítségével napjainkban létre hozott egy TikTok-oldalt, hogy azon keresztül válaszolja meg mások kérdéseit az auschwitzi haláltáborról és a nácik miatt a második világháború alatt átélt borzalmakról.

Történetei és kedvessége 90 ezer követőt szerzett az asszonynak.

No Title

No Description

Nemrég, május 14-én közzétett egy újabb üzenetet, amiben szép és békés hétvégén akart kívánni, ám váratlanul negatív, sőt antiszemita gyalázkodó válaszokat kapott. Ebert asszony posztja az Izrael és a Hamász között 11 napig tartó, 250 halálos áldozatot követelő erőszakos cselekményt követő tűzszünet idején született.

Az üzenetek között szerepelt a „Boldog holokausztot” és a „Béke legyen Hitlerrel” felháborító kijelentések is.

Ebert asszony dédunokája, Dov Forman a Twitteren azt írta: „Az elmúlt napokban dédnagymamám (Auschwitz túlélője) és én továbbra is gyűlölködő üzeneteket kaptunk a TikTokon és a Twitteren. Nem hagyjuk, hogy ez megakadályozzon minket abban, hogy a múlt borzalmairól és arról oktassunk, hogy a gyűlölet hova vezethet”– írta, majd hozzátette: „A gyűlölet csak gyűlöletet szül.”

A Facebook új funkciót vezet be a holokauszt-tagadás ellen

A technológia óriáscég a holokauszttal kapcsolatos oktatással küzd a vészkorszakban történtek tagadása ellen.