A Facebook új funkciót vezet be a holokauszt-tagadás ellen

Azok, akik a holokausztra keresnek rá a Facebookon, ezentúl ajánlás kapnak, hogy látogassanak meg egy népirtásról szóló weboldalt, amelyet a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) hozott létre — írja a JTA.

A szerdai Nemzetközi Holokauszt Emléknaptól kezdődően a felhasználók egy “Tanulás a holokausztról” feliratú szövegdobozt fognak látni, ha a holokauszttal kapcsolatos kifejezésekre keresnek rá. Ez hasonló ahhoz a funkcióhoz, ami a koronavírussal és az amerikai választásokkal kapcsolatban hivatott megbízható információkat nyújtani.

“A holokauszt 6 millió zsidó szisztematikus üldöztetése és legyilkolása volt, valamint más, kirekesztett került csoportoké. A népirtást a nácik és kollaboránsaik követték el a második világháború idején”

– írja a szövegdoboz.

“A holokauszt megismerése megelőzheti későbbi tömeggyilkosságokat és más, vallási, faji, vagy más különbségen alapuló gyűlölettől vezérelt cselekményeket.”

A szövegdobozban szintén található egy link, amely az aboutholocaust.org-hoz vezet, melyet a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO üzemeltet.

Ronald Lauder, a Kongresszus elnöke elmondta, hogy az új eszközzel felvehetik a harcot a fiatalság holokauszttal kapcsolatos tudatlansága ellen. Egy tavaly őszi kutatás szerint a Z generáció komoly ismerethiánnyal rendelkezik a témában – 11 százalékuk szerint például a zsidók okozták a holokausztot.

“Elszomorító és nyugtalanító, hogy a második világháború vége után 75 évvel a világ lakosságának körülbelül fele nem is tud arról, hogy a holokauszt megtörtént, illetve arról, hogy az európai zsidók célzott népirtás áldozatai lettek”

– mondta Lauder.

A másik faktor, ami segít a gyűlöletbeszéd terjesztésében, a közösségi média. A Facebookot az utóbbi időkben többen támadták azzal, hogy nem lép fel kellő erővel a gyűlöletbeszéd, az uszítás, és a hamis információk ellen. A vezető közösségi oldal ezért a múlt júliusban, a Claims Conference támogatásával kampányt indított, amelyben holokauszt-túlélők videóüzenetekben kérték a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, hogy tegyen lépéseket a holokauszt-tagadó tartalmak Facebookról való eltávolításával kapcsolatban.

A Facebook jelenleg azon dolgozik, hogy törölje a gyűlöletbeszédet, valamint a holokauszt-tagadó tartalmakat:

“A növekvő gyűlölet és az intolerancia idején az európai zsidókkal történtekről való olvasás és gondolkodás fontosabb, mint bármikor”

– mondta Sheryl Sandberg, a Facebook zsidó származású operatív igazgatója.

Monica Bickert, a Facebook tartalmi irányelvekkel foglalkozó igazgatóhelyettese szerdán egy, a Paley Médiaközpont és a Claims Conference által szervezett eseményen fog előadást tartani „A média szerepe a holokauszt-tagadás, a félretájékoztatás és az antiszemitizmus elleni küzdelemben” címmel.

Végre: Betiltja a Facebook a holokauszt-tagadást

„A növekvő antiszemitizmus láttán saját gondolkodásom is változott ez ügyben”