Végre: Betiltja a Facebook a holokauszt-tagadást

A Facebook megtiltja platformján a holokauszttagadást – jelentette be Mark Zuckerberg, a közösségi médium elnök-vezérigazgatója hétfőn a vállalat hivatalos blogján.

Zuckerberg közölte: az antiszemitizmus aggasztó mértékű erősödése miatt szükséges, hogy a holokauszttal kapcsolatos valamennyi ellentmondásos bejegyzést betiltsák.

„Amennyiben valaki a holokauszttal kapcsolatos keresést indít a Facebookon, azonnal hiteles forráshoz fogjuk irányítani, hogy pontos információkat kaphasson”

— fogalmazott Zuckerberg. Leszögezte: e döntés a számára is „belső küzdelemmel” járt, hiszen arról kellett dönteni, hogy mi a fontosabb, a szólás szabadsága, vagy és a gyűlöletbeszéd korlátozása.

Muszáj „vonalat húzni” az elfogadható és az elfogadhatatlan beszéd között – hangsúlyozta, hozzátéve: „a világ jelenlegi helyzetében hitem szerint ez a helyes megoldás”.

„A növekvő antiszemitizmus láttán saját gondolkodásom is változott ez ügyben”

— fogalmazott a közösségi médium vezetője. Zuckerberg közölte azt is, hogy az intézkedést a Rágalmazásellenes Ligával egyeztetve hozta.

A Facebook az elmúlt hetekben több gyűlöletkeltő mozgalom fiókjait törölte és betiltotta, és korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járványra vonatkozó szándékosan félrevezető információk közlését illetően is.

Zsidó szervezetek intéztek felhívást a Facebook vezetőségéhez

Száznál is több szervezet intézett nyílt levelet a médiaóriáshoz, hogy adaptálja a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság antiszemitizmus-definícióját.