Olasz szakszervezetek szabotáltak egy izraeli fegyverszállítmányt

Olasz rakodómunkások sztrájkkal fenyegetőzve akadályozták meg egy Izraelnek szánt fegyverszállítmány kihajózását Ravennából – jelentették kedden hírügynökségek.

Az érintett hajózási társaság kedden elállt attól, hogy a szállítmányt továbbítsa egy izraeli kikötőbe, miután a kikötői munkások megtagadták, hogy berakodják a fegyvereket, robbanószereket és más hadianyagokat, amelyek szerintük tovább éleznék az Izrael és a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász közti konfliktust.

A három legnagyobb olasz szakszervezet már pénteken sztrájkkal fenyegetett az ügyben.

„Megtagadjuk, hogy bűnrészesei legyünk egy olyan háborúnak, amely polgári áldozatokat követel a szörnyű harctéren”

— olvasható közleményükben. A munkásképviseletek nem sokkal korábban szereztek tudomást arról, hogy egy hajó Ravennában hadianyagokkal teli konténereket készül berakodni.

A hajózási vállalat döntését követően a szakszervezetek győzelemről beszéltek és lefújták a sztrájkot.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a palesztin és az izraeli nép békéjét szolgáló cselekedetünk nem bír döntő jelentőséggel a konfliktus enyhítésére, de akkor is fontosnak és elkerülhetetlennek tartottuk, hogy üzenjünk”

— áll a szakszervezetek keddi közleményében.

„A ravennai kikötő munkásai ezzel a konkrét cselekedettel akarnak hozzájárulni a konfliktus rendezéséhez, amely megteremti a béke feltételeit az izraeli és a palesztin nép között és utóbbi jogát arra, hogy békében élhessen szabad és független államában”

— tették hozzá.

Május 21-re virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet között, tizenegy napon át tartó rakétaháborút követően. A palesztin szélsőséges szervezetek mintegy négyezer rakétát lőttek ki a zsidó állam területére, amire Izrael légicsapásokkal válaszolt, több száz gázai célpontot támadva.

A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet mintegy 250 lakója és 13 izraeli vesztette életét. A bombázásban továbbá kétezer palesztin sebesült meg.

Mondd csak Európa, mit kéne Izraelnek csinálnia?

Kérjük az ötleteket arra vonatkozóan, hogyan állíthatná meg a Hamaszt a zsidó állam anélkül, hogy célba venné a terroristák infrastruktúráját, és katonáit, akik a rakétatámadásokat megtervezik és végrehajtják.