Az antiszemitizmus elleni harc időszerű kérdéseiről tárgyaltak a Fehér Házban

Öt nagy amerikai zsidó szervezet pénteken levélben kérte Joe Biden elnököt, hogy „vesse latba politikai tekintélyét az antiszemitizmus elítélésére”, miután a legutóbbi Izrael-Hamász konfliktus kirobbanása óta megugrott a zsidók elleni támadások száma — írja a JTA.

Hétfő reggel pontban 8 órakor az amerikai elnök minden tekintélyét latba vetve kiposztolta a Twitterre, hogy

„a zsidó közösség elleni legutóbbi támadások megvetendőek, és véget kell vetni nekik”.

Ugyanezen a napon délután 4 órakor mind az öt szervezet képviselői videokonferencián vettek részt a Fehér Ház és a Belbiztonsági Minisztérium vezető munkatársaival.

A résztvevőket meglepte az azonnali válasz érkezése.

„A levél elküldése utáni első munkanapon összehívták a kulcsfontosságú tisztviselők egy jelentős csoportját, akik valóban érdemi munkát végeznek”

— mondta Elana Broitman, az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek (JFNA) washingtoni irodájának igazgatója, aki részt vett a megbeszélésen.

A Fehér Ház nem kívánt nyilatkozni, három zsidó résztvevő pedig nem reagált a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére, hogy mit mondtak nekik a Fehér Ház tisztviselői. Még azt sem nem közölték hivatalosan, hogy kik voltak jelen.

A levelet küldő csoportok, amelyek a JFNA-n kívül képviseltették magukat a találkozón, az Ortodox Unió, az Amerikai Zsidó Bizottság, a Rágalmazásellenes Liga és a Hadassah.

A JTA annyit tudott meg, hogy a találkozón mind az öt kérésükkel foglalkoztak:

  • egy antiszemitizmus-megfigyelő kinevezése a Külügyminisztériumban,
  • egy zsidó összekötő kinevezése,
  • egy antiszemitizmusról szóló csúcstalálkozó összehívása,
  • pénzeszközök nyújtása a megbízható nonprofit szervezeteknek, valamint
  • Donald Trump elnöknek az egyetemi antiszemitizmus ellen küzdő végrehajtási rendelete hatályban tartása.

Trump megvédené a zsidó egyetemistákat a diszkriminációtól

A szöveg nemcsak vallási, hanem etnikai kisebbségként is hivatkozik a zsidókra.

Az utolsó kérés, amely Trump végrehajtási rendeletével kapcsolatos, vitát válthat ki. Egyes liberális csoportok, köztük számos zsidó csoport, aggodalmukat fejezték ki, hogy ez jogos Izrael-kritikát céloz, és Biden hajlamosnak mutatkozott Trump ellentmondásosabb végrehajtási rendeleteinek cenzúrázására.

„Végigvettük azokat a konkrétumokat, amelyeket felvetettünk a levelünkben. Természetesen nyitottak voltak rájuk és jelezték, hogy ezek mind jó javaslatok, és dolgoznak az általunk felvetett dolgokon”

— mondta Nathan Diament, az Orthodox Union washingtoni igazgatója.

„Nem szabad természetesnek vennünk azt, hogy az elnök belátja, hogy Amerikában probléma van az antiszemita erőszakkal. Biden elnök elismeri, hogy lépésekre van szükség a zsidó közösségek védelme és a vallási és etnikai kisebbségek elleni gyűlölet növekedésének visszaszorítása érdekében, rövid és hosszú távon egyaránt”

— mondta Karen Paikin Barall, a Hadassah washingtoni igazgatója.

A csoportok csütörtökön virtuális gyűlést hívnak össze az antiszemitizmus elleni küzdelem érdekében, amelyen elmondásuk szerint mindkét kongresszusi párt és a Biden-kormány vezető törvényhozói is részt vesznek majd.

Broitman szerint a találkozó valószínűleg az első a sok közül.

„Az volt a benyomásom, hogy további találkozók és további lépések várhatók”

— mondta.

Az antiszemitizmus ébredése az Egyesült Államokban

Amerikában soha nem tapasztalt Izrael-ellenesség ütötte fel a fejét, amely egyre nehezebb helyzetbe hozhatja az amerikai zsidóságot. Hajdú Tímea írása.