Az antiszemitizmus elleni harc időszerű kérdéseiről beszélgetett Blinken és Rivlin Jeruzsálemben

Az államfői rezidencián tartott találkozón Blinken és Rivlin az antiszemitizmus egész világon, és különösen az Egyesült Államokban tapasztalt térnyeréséről beszélt a múlt heti Falak őrzője művelet nyomán.

„Nagyon aggódunk az antiszemitizmus terjedése miatt, és köszönetet mondunk az Egyesült Államoknak az ez ellen folytatott harcért”

— mondta Rivlin.

„Lehetetlen helyzet, hogy a Hamászt nem nyilvánítják egyértelműen háborús bűnösnek az egész világon. Fontos, hogy ez megtörténjen”

— tette hozzá az izraeli államfő.

„Amikor az izraeli hadsereg katonáit, mindannyiunk gyermekeit a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) elé idézik, a világnak meg kell értenie, hogy az igazi háborús bűnösök Gázában, a polgári lakosság mögött rejtőzködnek”

— hangsúlyozta Rivlin.

Megbeszélésükön az izraeli államelnök kiemelte, hogy Izrael legfontosabb szövetségese az Egyesült Államok, és hogy a két ország kapcsolatai a pártok felett állnak.

„Tudjuk, hogy amikor az antiszemitizmus ismét megjelenik, ez csak az első fecske, melyet további esetek követnek, melyek más közösségek ellen is irányulnak”

— mondta Blinken, és Joe Biden amerikai elnök nevében washingtoni látogatásra invitálta Rivlint.

Az izraeli államfő elfogadta a meghívást, de a Kan közszolgálati rádió jelentése szerint csak hivatali idejének lejárta után szándékozik Amerikába látogatni.

Amerika újranyitja palesztin konzulátusát Jeruzsálemben

Antony Blinken Rámalláhban jelentette be, hogy országa újranyitja a Trump által bezárt diplomáciai képviseletet Izrael fővárosában.

Az amerikai külügyminiszter csütörtökig tartó közel-keleti tárgyalásainak célja a 11 napos, gázai iszlamista szervezetek ellen folytatott Falak őrzője hadművelet után a térség stabilizálása.

Az amerikai politikus Jeruzsálemben találkozott Izrael vezető politikusaival, és támogatásukról biztosította őket az ország önvédelemhez való jogában, de ugyanakkor azt is hangoztatta: Washington elkötelezett Gáza újjáépítése mellett, de majd úgy nyújt segítséget, hogy a Gázát irányító iszlamista Hamász ne részesüljön a támogatásból.

Blinken szerdán Rivlinnel folytatott megbeszélése után továbbutazott Kairóba, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd Ammánban Abdalláh jordán királlyal folytat tárgyalásokat.

Az antiszemitizmus ébredése az Egyesült Államokban

Amerikában soha nem tapasztalt Izrael-ellenesség ütötte fel a fejét, amely egyre nehezebb helyzetbe hozhatja az amerikai zsidóságot. Hajdú Tímea írása.