Netanjahu: Akár önálló katonai fellépés is elképzelhető az Iszlám Köztársaság nukleáris telepei ellen

Antony Blinken amerikai külügyminiszter három napos látogatásra érkezett a régióba néhány nappal azután, hogy Washington segített közvetíteni az Izrael és a Hamász között az elmúlt hét év alatt kialakult legerősebb eszkalációjának véget vetése érdekében — írja az Ujkelet.live.

A háromnapos utazás első állomása Jeruzsálem, ahol találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Reuven Rivlin elnökkel, Gabi Askenázi külügyminiszterrel és más magas rangú izraeli tisztviselőkkel, és megvitatják a Biden-kormány „vasbeton elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt”, áll a Fehér Ház közleményében, majd a tervek szerint Blinken tovább utazik a ramallahi, kairói és ammani célállomásokra.

Az amerikai diplomáciai út célja az Izrael és a gázai terrorcsoportok közötti tűzszünet fennmaradása érdekében tett erőfeszítések foganatosítása, miközben olyan lépéseket is szorgalmaz, amelyek javítják mindkét fél életminőségét az izraeli-palesztin konfliktus lezárása érdekében – mondta a Külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője izraeli újságíróknak egy telefonos tájékoztatón Blinken elutazása előtt.

Washington szerint Blinken együttműködik a felekkel annak érdekében, hogy segítsen elindítani Gáza rehabilitációját, miközben megakadályozza, hogy a nemzetközi segély eljusson az enklávé uralkodó Hamász terrorcsoportjához.

Az amerikai külügyminiszter első Izraelben és a régió szomszédos országaiban tett látogatásának előestéjén Benjamin Netanjahu miniszterelnök szokatlanul erős megjegyzéseket tett Iránnal kapcsolatban, többek között arra utalva, hogy Jeruzsálem washingtoni legfőbb szövetségesével ápolt kapcsolata ellenére, önálló katonai fellépést kezdeményezhet az Iszlám Köztársaság nukleáris telepei ellen.

A Moszad új kémfőnöke beiktatási ünnepségére érkező Netanjahu tegnap este azt mondta, hogy értékeli az amerikai barátságot, de előfordulhat olyan helyzet, amikor Teherán nukleáris fenyegetése „bátor és független döntéseket” tesz szükségessé.

David Barnea, a Moszad vezetőjének kinevezését bejelentő ünnepségen a titkosszolgálat több tagjának jelenlétében Netanjahu kijelentette:

„Mindegyikőtök első számú feladata, hogy megakadályozzuk Iránt atomfegyerkerzésben.

Nagyon nagyra értékelem az Egyesült Államokat, mint barátunkat, amely évek óta mellettünk áll. Ez szerves része nemzetbiztonságunknak, de adódhat olyan helyzet, amelyben legfőbb célunk – annak garantálása, hogy az ajatollahok ne vessenek véget a zsidó nép több ezer éves fennállásának – ezért bátor és független döntések meghozatalát követeli meg tőlünk.

Mindenesetre – [atom] alkuval vagy anélkül – mindent megteszünk Irán atomfegyvereinek megtagadása érdekében, mert ez a létünket érinti” – tette hozzá a miniszterelnök.

Április eleje óta a globális hatalmak Bécsben tanácskoznak azzal a céllal, hogy Washington visszatérjen a 2015-ös Teheránnal kötött atomegyezményhez, amelyből az akkori elnök Donald Trump kezdeményezésre az Egyesült Államok 2018-ban kilépett.

Trump szankciókat vezetett, amelyre válaszul Iránt tovább fokozta nukleáris tevékenységeit.

Az iráni parlament elnöke vasárnap kijelentette, hogy a nemzetközi ellenőrök már nem férhetnek hozzá az Iszlám Köztársaság atomerőműveinek megfigyelő képeihez, fokozva a feszültséget.

A kialakult helyzet mellett több mint egy évvel ezelőtt egy amerikai dróncsapás megölte az iráni legfőbb tábornokot, ami Teheránt később ballisztikus rakéták indítására késztette, amelyek több tucat amerikai csapatot sebesítettek meg Irakban.

Ezenkívül titokzatos robbanás érte az iráni natanzi atomerőművet is, amelyet Irán szabotázsnak minősített és Izraelt hibáztatta. Novemberben Mohsen Fakhrizadeh iráni tudós, aki mintegy két évtizeddel korábban megalapította az ország katonai nukleáris programját, egy Teheránban elkövetett támadásban életét vesztette.

Az antiszemitizmus ébredése az Egyesült Államokban

Amerikában soha nem tapasztalt Izrael-ellenesség ütötte fel a fejét, amely egyre nehezebb helyzetbe hozhatja az amerikai zsidóságot. Hajdú Tímea írása.