Nem indulhat az iráni elnökválasztáson a két legfontosabb mérsékelt jelölt

Egy iráni sajtójelentés szerint nem hagyták jóvá a két legjelentősebb mérsékelt jelölt indulását a közelgő iráni elnökválasztáson.

A választási testület elutasította Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök és Esak Dzsahangiri jelenlegi alelnök jelölését – jelentette hétfőn éjjel a Farsz hírügynökség.

Elutasították ugyanakkor a Farsz értesülése szerint Mahmúd Ahmadinezsád korábbi konzervatív elnök indulását is a választásokon.

Az elnökválasztás június 18-án esedékes az Iráni Iszlám Köztársaságban.

Az Őrök Tanácsaként is ismert választási testület egyelőre nem erősítette meg a hírt, amelyet a Farsz hírügynökség meg nem nevezett, megbízható forrásokra hivatkozva adott közre. A testület nem tájékoztatja a belügyminisztériumot, amíg kedd reggel jóvá nem hagyja a jelöltek végső listáját.

Az iráni alkotmány értelmében a 12 ős-konzervatív tagból álló Őrök Tanácsa felelős a választási jelöltek ideológiai alkalmasságának és a rendszer iránti lojalitásának megítéléséért. A testületet évek óta bírálatok érik antidemokratikus döntéseiért.

Laridzsáni és Dzsahangiri az iráni mérsékelt erők két vezető jelöltje, mindketten a hivatalban lévő Haszan Róháni elnök mérsékelt politikáját folytatnák. Elutasításuk tüntetéseket válthat ki az országban, vagy akár az elnökválasztás valamiféle bojkottját is eredményezheti.

A második mandátumát befejező Róháni maga már nem indulhat az elnöki posztért.

Ha mérsékelt jelöltek nem maradnak a „pályán”, az megnyitná az utat Ebrahim Raiszi, a rezsim által előnyben részesített volt teheráni főügyész győzelme előtt.

Raisziről azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez, sőt egyes vélemények szerint akár Hamenei utódja is lehet majd.

Honnan van a Hamásznak rakéta arzenálja?

Annak ellenére, hogy folyamatos megfigyelés alatt állnak, és szigorú keretek közé vannak szorítva, a terrorcsoport sikeresen beszerzett és megépített több ezer nagy hatótávolságú rakétát.