Dua Lipa megsértődött a kijelentéseit ért bírálatokon

Az ismert amerikai rabbi és aktivista, Shmuley Boteach World Values Network nevű szervezete egész oldalas hirdetést jelentetett meg a New York Times-ban, melyben felszólal Dua Lipa, brit énekesnő Izraelt bíráló kritikája miatt. Az előadóművész szerint a hirdetés „hamis és félremagyarázott információt” tartalmaz – írja a Jewish Telegraphic Agency.

A Grammy-díjat is birtokló előadóművész Instagram oldalán írt a múlt héten véget ért izraeli-gázai konfliktus nyomás, üzenetét #SaveSheikhJarrah, azaz mentsük meg Sheikh Jarrah-t felirattal látta el, utalva arra a kelet-jeruzsálemi területre, mely ürügyül szolgált a palesztin terror megindítására.

A Boteach szervezete által szponzorált hirdetésben mind Dua Lipa, mind pedig a palesztin gyökerekkel bíró testvérpár, Bella és Gigi Hadid is szerepel, akik Izraelt „apartheid államnak” nevezték, szerintük Izrael „etnikai tisztogatást” hajt végre (Dua Lipa jelenleg a Hadid testvérek harmadik tagjával, Anwarral jár).

A hirdetés címe: „A Hámász második holokausztot akar. Ítéld el most!”

Dua Lipa közleményben szólalt fel a kijelentéseit bíráló hirdetés ellen:

„Ezt az árat fizetjük azért, mert megvédjük a palesztin emberi jogokat egy olyan izraeli kormány ellen, amelynek a palesztinai fellépéseit mind a Human Rights Watch, mind a B’Tselem izraeli emberi jogi csoportot elítéli.

Úgy gondolom, hogy mindenkinek – zsidóknak, muzulmánoknak és keresztényeknek – joga van békében élni, egy demokratikus állam egyenrangú polgáraként. A World Values Network szégyentelenül használja a nevemet, hogy elősegítse csúnya kampányát… szolidáris vagyok minden elnyomott emberrel és elutasítom a rasszizmus minden formáját” – fogalmazott Dua Lipa.

Boteach rabbi: Elnök úr szálljon le a kerítésről és támogassa Izraelt!

Shmuel Boteach rabbi az Egyesült Államok legismertebb ortodox rabbija, több demokrata politikus barátja, nyílt levélben kérte Joe Bident határozottabb kiállásra Izrael mellett.