Amerikának humanitárius okokból nem szabadna újjáépíteni Gázát

Az Izrael és a Hamász közötti 11 napos harcok után – amelynek következtében 12 izraeli és 248 palesztin vesztette életét, és mintegy 77 000 gázai lakos vált hajléktalanná – létrejött tűzszünet nyomán a Biden-kormányzat most segíteni akar. Antony Blinken külügyminiszter a héten a Közel-Keletre utazott, de célja nem az, hogy – mint állítja – felkavarja az Izrael és a palesztinok közötti elhalt békefolyamat állóvizét. Inkább az a célja, hogy biztosítsa a tűzszünet betartását. Joe Biden elnök szerint Blinken ezt úgy fogja megtenni, hogy egyúttal megerősíti az „Izrael biztonsága iránti vasszigorú elkötelezettségünket”, miközben folytatja „kormányunk erőfeszítéseit a palesztin nép és a palesztin vezetők kapcsolatainak és támogatásának éveken át lehanyagolt újjáépítésére ” — írja véleménycikkében Jonathan Tobin, a Jewish News Syndicate főszerkesztője.

Ebben a mondatban sok mindent ki kell fejteni. Biden szavai odaszúrtak Donald Trump korábbi elnök adminisztrációjának, amely közel áll Izraelhez, és megpróbálja felelősségre vonni a Palesztin Hatóságot a terrorizmus támogatásáért. Emellett a konfliktus „kiegyensúlyozottabb” megközelítése felé történő politikai elmozdulást is tükrözte, miközben azt is igyekezett állítani, hogy az Izrael iránti támogató magatartása megingathatatlan.

Minden olyan nyilatkozat, amely mind pártja bázisának Izrael-ellenes szektorát, mind pedig a zsidó államot támogató amerikaiakat igyekszik megnyugtatni, nem sok jóval kecsegtet.

Ez különösen igaz, mivel a kormány külpolitikai prioritása a múlt hétig az Iránnal való közeledésre irányuló folyamatos erőfeszítés volt, ami lehetővé tenné Teherán számára, hogy még több forrást adjon a Gázába beágyazott Hamásznak és a palesztin Iszlám Dzsihádnak.

Miközben Biden ellentmondó nyilatkozatokat tesz a Közel-Keletről, egyértelmű, hogy az egyetlen dolog, amit a kormányzat határozottan meg akar tenni, az a Gáza „újjáépítésére” irányuló nemzetközi humanitárius erőfeszítés vezetése.

Ezzel Biden megmutathatja, hogy komolyan gondolja, amit a palesztinok támogatásáról mond, és ezzel hitelt szerezhet a baloldali demokraták egyre növekvő frakciójától, akik tévesen úgy gondolják, hogy az izraeli terrorellenes csapások a Gázai övezetben erkölcsileg egyenértékűek azzal, mintha Derek Chauvin térdre borulna George Floyd nyakán.

Biden egyértelműen olyan politikát akar követni, amely látszólag sem Izraelt nem bünteti nyíltan, sem a Hamászt nem jutalmazza. Szerinte Gáza „újjáépítése” a megfelelő módja ennek, miközben előmozdítja egy független palesztin állam létrehozását Ciszjordániában és Jeruzsálemben. Blinken és a többi külpolitikai vezető, aki a kormányzatában dolgozik, még mindig úgy véli, hogy a kétállami megoldás az egyetlen módja annak, hogy megakadályozza a harcok jövőbeli kirobbanását.

Az alapvető tévedés itt nem csupán az a gondolat, hogy Amerika fenntarthatja szövetségét Izraellel, miközben jó barátja egy olyan palesztin nacionalista mozgalomnak, amely a zsidó állam elpusztítása mellett kötelezte el magát.

Az igazi probléma inkább az, hogy Biden és Blinken azt hiszi, hogy segíthet a gázai népnek anélkül, hogy segítené vagy akár jutalmazná a Hamászt.

Ez pedig nem lehetséges. Mi több, nem csak hogy lehetetlen, de bármi, amit egy ilyen cél érdekében tesznek, nem csak egy taktikai hiba lesz, amely rövid távú előnyhöz juttatja a Hamászt. Azt is üzeni majd minden palesztin számára, hogy a Hamász hosszú távú célja – nevezetesen Izrael felszámolása – nemcsak hogy még mindig napirenden van, hanem reális jövőbeli lehetőség, amelyért dolgozniuk kell.

Amint azt a nemzetközi közösség megtanulta, miután a 2014-es háború után sok milliárd dollárt fordított a Gázai övezet újjáépítésére szánt segélyekre, gyakorlatilag lehetetlen volt biztosítani, hogy a pénz az egyszerű palesztinokat segítse, ne pedig a Hamász zsarnokait. A történelemben még soha nem volt példa arra, hogy egy totalitárius rendszerbe – pontosan ez az iszlamisták által irányított, független palesztin állam, amely csak névleg létezik Gázában, valójában az – pénz ömlött volna, amit így vagy úgy, de távol lehetett volna tartani az uralkodók karmaitól.

Néhány, a Hamász azon politikája miatt lerombolt házat, hogy a Hamász a civileket emberi pajzsként használja, 2014 után valóban újjáépítettek.

A tengerparti enklávéba beengedett építőanyagok nagy részét azonban a terrorista csoport katonai infrastruktúrájának újjáépítésére fordították, beleértve a több száz kilométernyi alagutat, amelyet fegyverzetük tárolására és a katonai személyzet – nem a civilek – számára menedékhelyként használtak.

Nincs okunk azt hinni, hogy az újjáépítés következő fordulója másképp fog zajlani. És nincs okunk azt hinni, hogy az ENSZ tisztviselői, akiket azzal a feladattal bíztak meg, hogy garantálják, hogy a Hamász helyett a civil szükségletekkel foglalkoznak, ezt meg is fogják tenni.

Miközben a kormány tisztviselői azt mondják, hogy megpróbálják rákényszeríteni a Hamászt, hogy válasszon – a veterán békefenntartó Dennis Ross szavaival élve – „a rakétáik és Gáza jóléte” között, azt akár csak feltételezni, hogy valaha is az utóbbit választanák az előbbivel szemben, teljesen elrugaszkodik a valóságtól.

Ez a hozzáállás mindig azt eredményezi, hogy a külföldi tisztviselők hagyják, hogy pénz és anyag áramoljon Gázába, ahol a Hamász arra fogja használni, hogy még félelmetesebb katonai célponttá tegye azt.

A probléma az, hogy Biden, Blinken, a külpolitikai establishment, az érveiket visszhangzó liberális média és azok a baloldaliak is, akik nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy keményebben lépjen fel Izraellel szemben, még mindig nem értik, hogy a Hamász mit akar.

Blinken a múlt hétvégén megismételte azt a jámbor reményt, hogy „kell, hogy legyen” kilátás a békés megoldásra Izrael és a Hamász között. Egyesek azt állítják, hogy a Hamász valójában sokkal pragmatikusabb, mint iszlamista ideológiája, és modus vivendit akar a zsidó állammal kidolgozni, arra hivatkozva, hogy hajlandóak elfogadni egy palesztin államot Ciszjordániában és Gázában. De bár a Hamász mindig gyakorlatias, ha a túlélésükről és a napi taktikáról van szó, a céljaik változatlanok.

Ahogyan Musa Abu Marzouk, a Hamász „politikai irodájának” elnökhelyettese egy múlt heti interjúban (a MEMRI fordításában) kijelentette, ez a legutóbbi konfliktus csak egy a sok más „háború” közül, amelyek a végső céljukat, Izrael megsemmisítését szolgálják.

Azt mondta, hogy csoportja nem „álmodozókból” áll, és azt mondta, hogy Izrael a berlini fal és az apartheid-korszak dél-afrikai kormányának útjára fog lépni.

„Nem vagyunk álmodozók. Egészen a közelmúltig gúnyolták a Hamász rakétáit, és gyerekjátéknak nevezték őket. Nem hiszem, hogy ma bárki is ezt mondaná. A közelmúltig az egész világ támogatta a fehér kormányt Dél-Afrikában, de a dolgok megváltoztak. Hová lett a Szovjetunió? Hová tűnt a berlini fal?

Eljön majd a nap, amikor az emberek megkérdezik: „Hová tűnt Izrael?”

Komolyan mondja. Ahogy a Hamasz támogatói is, és azok is Ciszjordániában, akik Abbásznak jobban örülnének. És minden lépés a Hamász normalizálása felé, ahelyett, hogy elszigetelnék és legyőznék, jelzés a palesztin népnek, amelynek az elmúlt 100 évben ilyen illúziókat adtak el, hogy a cionizmus legyőzéséért folytatott hosszú háborújuk még nem veszett el.

A Gázai övezet újjáépítése segíthet néhány palesztinon, de lehetővé teszi a Hamász számára azt is, hogy azt állítsa, hogy tetteinek nem voltak hosszú távú következményei. Azzal, hogy Biden megismétli azokat a hibákat, amelyeket Trump kormánya előtt minden kormány elkövetett, és megerősíti azokat az elvárásokat, hogy a Nyugat nem bünteti a palesztinokat a terrorizmusért és a béke elutasításáért, nem segíti elő a kétállami megoldást.

Éppen ellenkezőleg, még inkább ellehetetleníti a békét azzal, hogy jelzi a palesztinoknak, hogy nem kell megadniuk magukat a valóságnak, és elfogadni Izrael állandóságát és legitimitását. Az úgynevezett humanitárius politika, amely abban a látszatban gyökerezik, hogy az ottani embereket lehet segíteni anélkül, hogy meg kellene buktatniuk iszlamista uraikat, a Hamász támogatására költött pénz, nem pedig a békére vagy a palesztinok jólétére.

Nehéz ellenállni azoknak az érveknek, amelyek a Hamász terrorizmusa által teremtett kereszttűzbe kerültek iránt érzett együttérzésünkre apellálnak, még akkor is, ha nem Izrael létjogosultságának vagy önvédelmi jogának delegitimálására irányuló felhívások keretében hangzanak el. Mindazonáltal a legjobb dolog, amit Biden a béke ügyének tényleges előmozdítása érdekében tehet, hogy egy centet sem költ a gázai terrorista állam újjáépítésére.

Netanjahu: Akár önálló katonai fellépés is elképzelhető az Iszlám Köztársaság nukleáris telepei ellen

Blinken megérkezett Izraelbe, Netanjahu örül az amerikai támogatásnak, de „bátor és független döntéseket” is emleget.