Cseh Katalin szerint „veszélyes” a magyar külügyi vétó az EU-ban, el kéne törölni a rendszert

Cseh Katalin a Politicóban írt Szijjártó Péter Izrael melletti vétója kapcsán: a Momentum EP-képviselője szerint ez mutatja, hogy az egész rendszer hibás és veszélyes.

Véleménycikket írt a Politico.eu-ra Cseh Katalin momentumos EP-képviselő, ami azért érdekes, mert valószínűleg ez a legfontosabb európai uniós témákkal foglalkozó lap, amelyet a legtöbb brüsszeli döntéshozó olvas – írja a 24.hu.

Cseh arról ír, hogy Orbán Viktor újabb vétója, amelyben megakadályozta, hogy az EU közösen szólítsa fel tűzszünetre Izraelt és a Hamászt, megmutatja, hogy nem működik a külpolitikai döntéshozatal az Európai Unióban.

Mint emlékezetes, a nyilatkozat egyszerre ítélte volna el a Hamászt – egy terrorszervezetet – és Izraelt – a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját.

A képviselő szerint veszélyes, hogy minden döntést egyhangúlag kell meghozni az EU-ban, és el kéne felejteni ezt a megoldást. Szerinte a magyar vétók ajándékok Pekingnek és Moszkvának, mert ezeknek a kormányoknak az az érdeke, hogy az EU megosztott legyen.

Cseh szerint a Konferencia az Európai Unió jövőjéről tökéletes alkalom lenne arra, hogy ezen a döntéshozatali mechanizmuson változtassanak.

Az EP-képviselő eredeti cikke itt olvasható.

Cseh egyébként nem először tesz Izrael-ellenes lépéseket, tavaly nyáron az izraeli szuverenitás Júda-Somronra való kiterjesztése ellen tiltakozott.

Mivel akkor ezért antiszemita-vádak érték, Cseh azzal védekezett, hogy nem lehet antiszemita, mivel a párja zsidó.

A Momentum képviselője is tiltakozik az izraeli szuverenitás kiterjesztése ellen

Cseh Katalin EP képviselő 1079 európai parlamenti képviselő társaságában követeli, hogy az európai vezetők határozottan lépjenek fel a zsidó állammal szemben.