A Momentum képviselője is tiltakozik az izraeli szuverenitás kiterjesztése ellen

Közös levélben fejezte ki tiltakozását Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása ellen huszonöt európai ország több mint ezer parlamenti képviselője.

A szerdán nyilvánosságra hozott levél 1080 aláírója felszólította Izrael vezetését, hogy

mondjon le a tervről, amely „gyakorlatilag állandó ellenőrzést teremtene a töredezett palesztin területek felett, megfosztaná a palesztinokat mindenféle szuverenitástól, illetve megágyazna újabb jelentős területek elcsatolásának”.

Határozott fellépésre kérték az európai vezetőket, és figyelmeztettek, az annexió végzetes lenne a közel-keleti konfliktus békés rendezése, a kétállami megoldás szempontjából.

„A megfelelő válasz hiánya a nemzetközi jog alapelveinek figyelmen kívül hagyására bátorítana más, területi követelésekkel rendelkező államokat”

— hangsúlyozták.

Magyarországról Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője csatlakozott a levélhez aláíróként.

Kedden António Guterres, az ENSZ főtitkára is óva intette Izraelt az annexiótól, mondván, az a térség destabilizációjával járna.

Az ENSZ főtitkára reméli, hogy nem lesz annektálás

A portugál politikus szerint az izraeli szuverenitás kiterjesztése ellehetetlenítené a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktusban.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az szuverenitás kiterjesztésének előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot szül.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, amelynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó településeken több százezer ember él.