Az ENSZ főtitkára reméli, hogy nem lesz annektálás

Antónió Guterres reményét fejezte ki, hogy Izrael nem fogja bekebelezni Ciszjordánia egy részét, ami a portugál politikus szerint ellehetetlenítené a kétállami megoldást a közel-keleti konfliktusban.

Az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban Guterres arra az álláspontra helyezkedik, hogy a „megszállt” palesztin területek bekebelezése nem csak a nemzetközi jogot sértené, de a térség destabilizációjához is hozzájárulna.

„Az annexió ellehetetlenítené azt, ami szerintem szükséges, a kétállami megoldást, amelyben az izraeliek és a palesztinok együtt élhetnének békében, egymást tisztelve, és garantálva egymás biztonságát”

— fogalmazott António Guterres.

„Remélem, hogy a józan ész hangja, amelyet nem csak én képviselek, hanem visszhangzik szerte a világban, meghallgatásra talál Izraelben, és július 1-jén nem lesz annexió”

— tette hozzá a politikus.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal a Közel-Keletről. Izrael Ciszjordánia mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A palesztinai arabok, és az arab országok is elutasítják a javaslatot. Az Izraelben létrejött koalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve.

A BT ülésén Guterres mellett az Arab Liga főtitkára is felszólal, és a tanács francia soros elnöksége szerint mintegy féltucat külügyminiszter is jelezte részvételi szándékát. Ott lesz a palesztin diplomácia vezetője és az izraeli ENSZ-nagykövet is.

Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát, ahol azóta több tucat zsidó település épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a településeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része. A tervezett kétállami megoldás értelmében a leendő palesztin állam az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia és a Gázai övezet területén jönne létre.

Izraeli jogkiterjesztés – palesztin támogatással?

Érdemes tudomásul venni, hogy a Közel-Kelet szabályai nem az európai értelmiség értékrendjéhez igazodnak. Amichay Mihály Éva publicisztikája.