Több embert megkéselt egy férfi péntek este Amszterdamban

Egy embert megölt, és négy másikat megsebesített egy késsel hadonászó férfi pénteken késő este Amszterdamban, szemtanúk szerint a támadó zavarodott elmeállapotban volt – közölte a helyi média a rendőrségre és saját értesüléseire hivatkozva.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a halálos áldozat egy nő, de a rendőrség későbbi közlése szerint egy 64 éves férfi halt bele sebesüléseibe. A helyszínen fél órán próbálták újraéleszteni, de nem tudtak rajta segíteni.

A sebesülteket kórházba szállították, állapotukról továbbra sincsenek bővebb információk. Mindnyájan a húszas éveikben járnak.

A támadássorozat éjfél előtt egy órával történt az amszterdami múzeumnegyed közelében, ahol sok bár és étterem van, de ekkor zárva voltak a koronavírus-járvány miatt.

A rendőröket egy késes támadáshoz riasztották, de miután a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy négy másik embert is megkéseltek a környéken. A tett színhelyéhez közeli parkban két mentőhelikopter szállt le a támadás után, hogy elszállítsa a sebesülteket.

Az elkövető feltehetően egy 29 éves amstelveeni férfi volt, akit letartóztattak. Az illető nem volt rendőrségi nyilvántartásban más bűncselekmények elkövetése miatt.

A holland hírportálok szemtanúra hivatkozva arról számoltak be, hogy a támadó zavarodott volt, feltehetően pszichés problémákkal küzdött, és találomra késelte meg az áldozatait.

Az amstelveeni férfit kihallgatták, a rendőrség nem gyanakszik arra, hogy terrorista indítékkel követte volna el a tettét. Egyedül cselekedett, és a hatóságok azt vizsgálják, hogy kábítószer befolyása alatt állt-e. Az illető lakását átkutatták, gépkocsiját és számítógépét lefoglalták.

A hatóságok nem változtattak a terrorkészültség szintjén.

Hollandiában több terrorcselekményt követtek el az elmúlt években. Három éve, 2018-ban egy afgán férfi két amerikai turistára támadt rá késsel az amszterdami pályaudvaron. Az elkövetőt börtönbe zárták.

A holland fővárosban a közelmúltban nőtt a bűncselekmények száma. A héten egy pénzszállítót támadtak meg Amszterdamban, egy gyanúsítottal a rendőrség látványos autósüldözést követően végzett.

Csak a szokásos: a holland baloldal Izraelt támadja

Miután már több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre, több holland baloldali párt parlamenti kérdésekben követelt lépéseket Izrael ellen.