A Mazsihisz új miskolci elnöke az EMIH-hel is együtt szeretne dolgozni

Új elnököt választott a Miskolci Izraelita Hitközség Deutsch Miklós személyében. Az elnökválasztásra azután volt szükség, miután az előző elnökről, Szlukovinyi Péterről kiderült, hogy elhallgatta, hogy nem zsidó származású.

Az elnök mellett három vezetőségi tagot is választottak, Szántó István, Márkusz György és Freund Tamás személyében. Az ügyvezetői pozícióban megmaradt Grósz Endre, Deutsch és Grósz megválasztása 2023-ig szól, akkor lesz tisztújítás a hitközségben. A miskolci neológ közösség két küldöttjének a Mazsihisz közgyűlésébe Szántó Istvánt és Márkusz Györgyöt választották.

Lapunk megkeresésére Deutsch Miklós megerősítette, amit megválasztása után a Zsima által készített videóban is mondott, hogy tudniillik mindenféle együttműködést támogat a Miskolci Izraelita Hitközség és a Zsima illetve az EMIH között.

Az új elnök szerint rendkívül fontos, hogy a miskolci zsidó élet központját jelentő zsinagógai imádkozásokhoz szükséges közösség megmaradjon és, hogy az EMIH miskolci rabbija, Fuchs Jehosua rabbi is részt vehessen a zsinagógai életben.

„Már felvettem a kapcsolatot Fuchs rabbival és feleségével, remélem hamarosan le tudunk ülni egyeztetni. Szeretném, ha eljárnának a minjenünkbe, vendégként természetesen, hiszen a Mazsihiszhez tartozunk” – fogalmazott Deutsch.

Lapunk kérdésére, hogy miként lehet feloldani a nagy nyilvánosságot kapott szexbotrányokban érintett, de a vádakat tagadó Markovits Zsolt neológ rabbi és az EMIH rabbija közti feszültséget, Deutsch úgy nyilatkozott: „Remélem át lehet hidalni majd az ellentétet.”

„Valami nagyon nagy baj van Miskolcon”

A miskolci hitközség számvizsgáló bizottságának tagja levelet írt a Mazsihisz vezetőségének, melyben könyvelési anomáliákról számol be.