A Hamász rakétája ölt meg egy nyolctagú családot Gázában

A Hamász célt tévesztett rakétái legalább 20 civilt öltek meg a Gázai övezetben – nyilatkozta egy magas rangú izraeli katonatiszt a The Algemeiner értesülése szerint.

Izrael becslései szerint legalább 20 palesztin polgári személy vesztette életét a Hamász terrorista csoport által kilőtt rakéták következtében, amelyek célt tévesztettek és a Gázai övezetben landoltak.

„Sok palesztin civilt találtak el a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád rakétái”

— mondta az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyik magas rangú tisztje.

„Ez duplán háborús bűncselekmény, amiről alig hallunk. A Hamász emberi pajzsként használja a gázai lakosokat, és válogatás nélkül rakétákat lő ki Izraelre. Civil területekről civilekre”.

A magas rangú katonatiszt szerint a Falak Őre hadművelet kezdete óta – amely egyelőre tizenegy napig tartott a pénteki tűzszünetig – összesen 700, a Hamász által kilőtt rakéta tévesztette el célját, és a Gázai övezeten belül landolt, legalább 20 palesztint ölve meg. A harcok során összesen mintegy 4000 rakétát lőttek ki Gázából.

A számítások szerint a Hamász hat rakétájából körülbelül minden hatodik tévesztett célt, és Gázán belül csapódott be számos palesztint megsebesítve vagy megölve. A magas rangú katonatiszt hozzátette, hogy

Izrael nem csapott le Beit Hanún térségére, ahol május 10-én, az ellenségeskedések első napján megöltek egy nyolctagú palesztin családot.

A Védelem a Nemzetközi Palesztinai Gyermekvédelmi Csoport (DCIP) első jelentése szerint

egy palesztin fegyveres csoport által kilőtt házi készítésű rakéta célt tévesztett, és nyolc embert, köztük két gyermeket ölt meg.

Válaszul a Hamász rakétatüzére, amely eddig 12 ember életét követelte Izraelben, az IDF közölte, hogy mintegy 160 terrorista aktivistát ölt meg Gázában, köztük a rakéták kezelőit, és felszámolta a militáns csoport mintegy 60 mérföldnyi alagút-infrastruktúráját.

Izraelt a nemzetközi közösség komoly ellenőrzés alá vonta, mivel a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium becslése szerint a Gázában megölt emberek száma meghaladja a 200-at.

Egy, a közösségi médiában közzétett videó bemutatja, hogy egy gázai palesztin azt mondja az IDF katonájának: „Ha a gyerekeknek kell meghalniuk, akkor meg fognak halni”.

Az eredetileg a Sky News arab nyelvű hírportálon megjelent videót egy IDF-katona és egy gázai palesztin közötti beszélgetés hangfelvételeként írták le egy célba vett épületben.

יוסף חדאד – Yoseph Haddad on Twitter: „דרך שיחה של 30 שניות בין צה”ל לפלסטיני בעזה אתם יכולים להבין מי בוחר בחיים ומי בוחר במוות. שיחת טלפון מטורפת, חייבים לצפות: pic.twitter.com/zerNZAvT3O / Twitter”

דרך שיחה של 30 שניות בין צה”ל לפלסטיני בעזה אתם יכולים להבין מי בוחר בחיים ומי בוחר במוות. שיחת טלפון מטורפת, חייבים לצפות: pic.twitter.com/zerNZAvT3O

A fordításban – amelyet a The Algemeiner ellenőrzött – a palesztin azt mondta:

„Nem tudom az összes embert kivinni. Legalább két órára van szükségem, hogy kihozzam őket”.

„Figyeljen”, mondja a katona, „le fogjuk bombázni az épületet”.

Izrael rendszeresen figyelmezteti a civileket, mielőtt katonai műveletek során célpontokat támad.

„Bombázni akarnak? Bombázzatok, amit akartok” – mondja a palesztin.

A katona azt válaszolja: „Nem testvér, mindent megteszünk azért, hogy ne halj meg”.

„Meg akarunk halni” – mondja a palesztin.

„Felelősek vagytok a gyerekek életéért” – bizonygatja a katona.

„Ha a gyerekeknek meg kell halniuk, akkor meg fognak halni” – mondja a palesztin.

„Isten ments, Isten ments” – mondja a katona. „Mi az, meg akarsz halni?”

„Így leplezzük le a kegyetlenségedet” – mondja a palesztin.

Palesztin újságíró: ez az egész nem négy jeruzsálemi házról szól

A Hamasz arra használja a Sejk Dzsarra negyed konfliktusát, hogy ő alakíthassa a narratívát és növelje a befolyását a jeruzsálemi palesztinok felett – írja Bassem Eid.