A Google radikális technológiai megoldásokat kereső Moonshot labort hoz létre Tel-Avivban

A Google idén nyáron Tel Avivba hozza az X – The Moonshot Factory-t, korábbi nevén a Google X-et, hogy radikális megoldásokat keressen a világ égető problémáira és áttörő technológiákat az élet javítására — írja a NoCamels.

A Moonshot Lab – Israel lesz a Google első ilyen jellegű létesítménye a kaliforniai központon kívül. A telephelyet Dr. Adi Aron Gilat izraeli tudós vezeti majd, aki jelenleg az X stratégiai igazgatója.

Dr. Aron Gilat a hónap elején jelentette ezt be egy posztban, amelyben ismertette az X-nél megtett, majdnem hét évvel ezelőtt elkezdett útját a létesítmény egyik első nem műszaki alkalmazottjaként. A környezetvédelmi jogra és politikára szakosodott geofizikus az X gyorsértékelési csoportjának stratégiai vezetőjeként kezdte, és azóta a szervezet általános stratégiai vezetőjévé lépett elő. Az elkövetkező hetekben várhatóan Kaliforniából visszaköltözik Izraelbe, hogy átvegye az X izraeli tevékenységének irányítását.

A Google X-et, ahogy akkoriban nevezték, 2010-ben hozta létre a Google, mint egy titkos kutatási és fejlesztési részleget, amely a „holdra szállásokon”, vagyis nagyon távoli ötleteken és technológiákon dolgozik, amelyek célja, hogy a világot „radikálisan jobb hellyé” tegye.

A szervezetből aztán 2015-ben lett X – The Moonshot Factory (más néven X Development), és a Google anyavállalatának, az Alphabetnek a leányvállalataként működik.

Az elmúlt évtizedben az X több száz projektet inkubált, amelyek közül néhányból startup és vállalkozás lett. Ezek közé tartozik a Waymo, egy autonóm technológiákat fejlesztő vállalat és a Google korábbi önvezető autós projektje; a Wing, egy drónos kézbesítő cég; és a Tidal, egy tavaly indított új projekt, amely a gépi tanulást és egy víz alatti kamerarendszert kombinálva segít megérteni óceáni ökoszisztémáinkat. Egy másik kiemelkedő X-kezdeményezés, a Project Loon, amely olyan léggömbök hálózatának fejlesztője, amelyek az űrből kiterjesztik az internetkapcsolatot félreeső területeken, és katasztrófa esetén megerősítik a hálózat rugalmasságát, idén befejeződik.

Az X szerint a Moonshot-ot három fő pillér határozza meg: „A világ hatalmas problémáival foglalkoznak, amely emberek millióit vagy milliárdjait érinti”; „radikális, sci-fi hangzású megoldást javasolnak, amely ma szinte lehetetlennek tűnhet”; és „olyan technológiai áttörést tartalmaznak, amely reményt ad arra, hogy a megoldás a következő 5-10 évben megvalósulhat”.

Tel-Avivban Dr. Aron Gilat egy helyi tudósokból, vállalkozókból és feltalálókból álló kis csapatot fog toborozni, akik „az X következő generációs moonshot komplexumainak megálmodására és kockázatmentesítésére” fognak összpontosítani. A Moonshot Lab – Israel olyan területeken toboroz majd tudósokat és innovátorokat, mint az agrotechnika, a tiszta energia, a robotika, a környezeti fenntarthatóság és a számítástechnika, különösen olyanokat, akik mélyre ható technológiai ismeretekkel rendelkeznek. A közlemény szerint a helyi és regionális egyetemekkel, startupokkal és vállalkozókkal kíván majd együttműködni.

Dr. Aron Gilat a posztjában kifejtette, hogy amikor a kaliforniai X-csapat elkezdte vizsgálni egy műholdas laboratórium elindítását, és áttekintette, hogy melyek a legjobb helyek a nagy hatású innováció fejlesztésére, Izrael a legjobbak között volt, tekintettel történelmére és vállalkozói kultúrájára.

„A Szilícium-völgyben élő izraeliként mindig is feltűnt, hogy az X kulturális DNS-e mennyire hasonlít ahhoz a szakmai kultúrához, amelyben felnőttem. Az izraeli tudósok és vállalkozók arról híresek, hogy alaposak, gyorsak és lézerpontossággal fókuszálnak a megoldandó problémára – például arra, hogyan termesszünk élelmiszert egy vízhiányos országban, vagy hogyan találjuk meg a módját annak, hogy belülről láthassuk a testünk külsejét” – írta.

A Moonshot gondolkodásmódja valóban nagyon ismerősen hangzik azok számára, akik Izrael innovációs iparában és egyedülálló vállalkozói kultúrájában járatosak, vagy követik azt. Ezek közé tartozik a kockázatvállalás, a kudarcok és a tanulás szükségességének elfogadása, a kiszámíthatatlan és kétértelmű helyzetekben és környezetben való navigálás, az adott probléma legnehezebb részeinek elsőkénti felvállalása, a rugalmasság és a alapvető kreativitás elősegítése, valamint a gyors nézőpontváltás képessége.

Ezekre a készségekre azért van szükség, mert az X-ek a moonshot inkubátoraként a gyors prototípus-fejlesztésre és a kockázatcsökkentésre összpontosítanak, és nem termékeket gyártanak. A szervezet szerint inkább

„olyan alapokat fejlesztenek, amelyekre potenciálisan úttörő termékek és vállalkozások épülhetnek”.

Emellett hangsúlyt fektetnek az együttműködésre is. „Az X-nél semmit sem lehet egyedül csinálni, és egy adott terület szakértőjének lenni csak kiindulópont” – olvasható a Moonshot Lab – Israel programmenedzserének munkaköri leírásában.

Dr. Aron Gilat szerint azok az emberek, akik szeretnek az X-nél dolgozni, „élvezik a tanulási folyamatot, és felbuzdulnak csapatukban, valamint a lehetőségben, hogy olyan áttörést jelentő technológiákat fejlesszenek ki, amelyek emberek millióinak vagy milliárdjainak életére lehetnek pozitív hatással”.

A Moonshot Lab – Israel a Tel Aviv-i Electra Towerben, a Yigal Alon utcában található külön erre a célra kialakított helyiségben fog működni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az izraeli élelmiszeripari startup „hatékonyabb” cukortartalommal indítja útjára a csokikrémjét Amerikában

Az Incredo azért lép a piacra, mert az Egyesült Államok csak 2020-ban tette kötelezővé a hozzáadott cukor mennyiségének feltüntetését a termékek tápértéktáblázatán.