Az izraeli élelmiszeripari startup „hatékonyabb” cukortartalommal indítja útjára a csokikrémjét Amerikában

Az izraeli élelmiszer-technológiai startup, a DouxMatok, amely cukoralapú édesítőszer-alternatívákat fejleszt a túlzott cukorfogyasztás elleni küzdelmet segítve, egy csokikrém limitált szériájával tör be az amerikai piacra — írja az Algemeiner.

A DouxMatok (mely a francia Doux, azaz kíméletes, és a héber matok, azaz édes szavak kombinációja) kedden kezdte el árusítani mogyorós csokikrémjét és egy feketecsokoládés, sós karamellás krémet, amelyek a cég zászlóshajó-termékén, az Incredo cukron alapulnak.

Állításuk szerint ez gyorsabban oldódik a nyálban, és intenzívebb választ vált ki az édes íz receptorokból.

Az izraeli startup szerint az eredmény az, hogy a kenhető krémek – amelyek Izrael egyik régi nemzeti kedvencei – majdnem 50%-kal kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaznak, mint más hasonló termékek. Az amerikai bevezetés az első alkalom, hogy a DouxMatok közvetlenül a fogyasztók számára dobja piacra az alacsony cukortartalmú összetevőt tartalmazó saját termékét.

Az öt, Romániából bevándorolt Weidberg fivér készítette ikonikus csokoládékrémet, amely Izrael-szerte megtalálható a reggelizőasztalokon, először 1948-ban, több mint egy évtizeddel a Nutella bevezetése előtt a Hashachar Haolé hozta forgalomba.

A DouxMatok Incredo valódi nádcukor kristályokon alapul, amelyeket úgy alakítottak át, hogy édesebb ízűek legyenek, és 30%-50%-os cukortartalom-csökkentést tegyenek lehetővé anélkül, hogy az íz, a szájíz vagy a textúra sérülne – állítja a vállalat.

Felhasználható süteményekhez, krémekhez, cukrászsüteményekhez, csokoládékhoz és snackekhez, és már számos pékség, köztük a Maison Kayser, a Piece of Cake és a Matzot Aviv is használja.

A DouxMatok-ot a most 102 éves Avraham Baniel professzor és fia, Eran Baniel alapította. Az Incredo-t olyan cukorhelyettesítők alternatívájaként mutatja be, mint a szukralóz és az aszpartám, amelyekkel kapcsolatban egyes fogyasztóknak egészségügyi aggályaik és ízproblémáik vannak.

Az Incredo azért lép a piacra, mert az Egyesült Államok csak 2020-ban tette kötelezővé a hozzáadott cukor mennyiségének feltüntetését a termékek tápértéktáblázatán, a növekvő elhízás elleni küzdelem jegyében.

„Keményen dolgoztunk az Incredo cukor forgalmazásának tökéletesítésén” – mondta Eran Baniel, a DouxMatok vezérigazgatója. „Úgy gondoljuk, hogy a cukorcsökkentés kihívásának csak úgy lehet megfelelni, ha a cukor okozta öröm megmarad”.

A DouxMatok még 2020 októberében jelentette be, hogy partnerséget kötött a Roger Sugars Inc. vállalattal, az észak-amerikai Lantic Inc. cukorgyártó anyavállalatával az Incredo gyártása és szállítása céljából az új termékek bevezetéséhez.

Izraeli tudósok laboratóriumban előállított steaket mutattak be

Bármilyen méretű és ízű steaket el lehet készíteni a természetes állati sejteknek és a bionyomtatási technológiának köszönhetően.