Videó: Az El Al egyik utasa lefilmezte a rakéták elfogását Tel Aviv felett

Az Izrael elleni rakétatámadás tegnap este is folytatódott, ismét zavarva ezzel a légi közlekedést. A járatok az éjszaka folyamán kénytelenek voltak mindaddig távol maradni a repülőtértől, amíg biztonságosnak nem ítélték leszállásukat. Az El Al brüsszeli járatának egyik utasa gépe ablakából filmezte az ijesztő jelenetet — írja a Simple Flying.

A Ben Gurion repülőtér azóta szünetelteti az üzemelést, a járatokat pedig Ramonba irányítják át helyette.

Átirányított járatok

A tegnapi éjszakai támadásokat követően, amelyek során repülőgépeket irányítottak át és több járatot töröltek, Izrael ismét tűz alá került. A Tel-Aviv városára és a Ben Gurion polgári repülőtérre kilőtt rakéták ismét gondot okoztak az érkező repülőgépeknek, melyek kénytelenek voltak távol maradni a repülőtértől, mivel több száz rakéta zúdult rájuk.

Az egyik ilyen járat az El Al LY332-es járata volt. A járat helyi idő szerint tegnap este 20:00 órakor rendben felszállt Brüsszelből. A Tel-Avivba tartó út általában kevesebb, mint négy órát vesz igénybe, ezúttal azonban az utasok több, mint öt órát töltöttek a fedélzeten.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtérhez közeledve a 4X-EHC lajstromjelű Boeing 737-900-as északról érkezett. A repülőgép kezdetben egyenletesen közelítéstett a Tel Aviv felé, majd a repülőtértől mintegy 32 km-re (20 mérföldre) kelet felé fordult. Az ablakból filmező utas világossá tette, hogy miért volt szükség erre a kitérésre.

A repülőgép több, mint 45 percre várakozó pályára állt Nablusz hegyvidéki városa felett. Ekkor döntöttek a járat eltereléséről. A gép fél órával később biztonságosan leszállt a déli Eilat város közelében lévő Ramon repülőtéren.

A FlightRadar24.com adatai szerint a repülőgép helyi idő szerint 03:30 körül sikeresen visszatért a Ben Gurion repülőtérre. Az átirányított járat fedélzetén akkor már nem tartózkodott utas.

איתי בלומנטל Itay Blumental on Twitter: „מטורף: רקטות שנורו מעזה צולמו מטיסת אל על LY332 רגע לפני הנחיתה מבריסל בישראל. לאחר שעה של מעגלי המתנה באוויר המטוס נחת בשלום pic.twitter.com/xLdXkCzJqL / Twitter”

מטורף: רקטות שנורו מעזה צולמו מטיסת אל על LY332 רגע לפני הנחיתה מבריסל בישראל. לאחר שעה של מעגלי המתנה באוויר המטוס נחת בשלום pic.twitter.com/xLdXkCzJqL

Ben Gurion lezárva a bejövő járatok előtt

Izrael jól védett. A „Vaskupola” egy kifinomult rakétavédelmi rendszer, amely sikeresen feltartóztatja a beérkező támadások többségét. A polgári repülőgépekre leselkedő veszélyt azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért a repülőteret most lezárták a bejövő járatok előtt.

Az új terv szerint az Izraelbe érkező járatokat a déli Eilat városába (ETM) irányítják át. Az utasok ott szállnak le, majd a gépeket visszairányítják a TLV-re utasok nélkül. Ez lehetővé teszi, hogy a kifelé tartó járatok továbbra is a fő repülőtérről közlekedjenek.

A repülőtéri hatóság szerint ennek az a célja, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az egy időben a földön tartózkodó, utasokkal teli repülőgépek számát. Úgy vélik, hogy ez a pillanat jelenti a legnagyobb kockázatot a repülőtérre és az utasokra nézve. A teherszállító repülőgépek és a magángépek egyelőre továbbra is leszállhatnak a Ben Gurionon.

Noha némi kitérővel bár, de még mindig lehet repülőjegyet kapni Izraelbe, sok légitársaság már felfüggesztette a járatokat az elkövetkező napokra. A három nagy amerikai légitársaság több napra lemondta a járatokat. A brit British Airways bejelentette, hogy ugyan mára felfüggesztette a járatokat, de tervezi, hogy a jövőben felülvizsgálja a helyzetet.

Az izraeli El Al légitársaság közölte, hogy járatait továbbra is menetrend szerint közlekedteti, de utasai számára lehetővé teszi, hogy a május 19. előtti foglalásaikat díjmentesen megváltoztassák. Emellett megnyitotta fedélzeti WiFi-jét a WhatsApp üzenetküldésre is, hogy az utasok ingyenesen tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal és barátaikkal.

Palesztin terror: hírfolyam, az elmúlt napok eseményeiről

Olvassa vissza az elmúlt napok eseményeit!