Izrael „nyílt antiszemitizmussal” vádolja a kínai állami tévét

A zsidó állam pekingi nagykövetsége  a CCTV tengerentúli csatornájának arra a programjára hivatkozott, amely a jelenlegi gázai és izraeli erőszakról számolt be.

„Reméltük, hogy a zsidók irányítják a világot típusú összeesküvés-elméletek ideje már lejárt, de sajnos az antiszemitizmus újra felütötte fejét. Meg vagyunk döbbenve a nyílt antiszemitizmus megjelenésén a hivatalos kínai állami média egyik csatornájában”

— írta a nagykövetség a Twitteren.

A televízió keddi adásában Zseng Dzsung-feng műsorvezető megkérdőjelezte, hogy Izrael amerikai támogatása valóban a közös demokratikus értékeken alapszik-e, és úgy vélte,

„vannak, akik azt gondolják, az Izrael-párti amerikai külpolitika mögött az Egyesült Államokban élő gazdag zsidók befolyása és az amerikai külpolitikai döntéshozókra gyakorolt zsidó lobbi gyanítható. A zsidók uralják a pénzügyi és az internetes online szektort”

— mondta Zseng angolul.

„Szóval tényleg olyan erős a zsidó lobbi, mint néhányan mondják? Lehetséges”

— fűzte hozzá.

Zseng azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Kína legfőbb versenytársát, hogy közel-keleti „hídfőállásként” használja Izraelt, valamint „megbízott helyettesítőként” a pánarab összefogás legyőzését célzó kampányában.

A pekingi izraeli nagykövetség szóvivője, szerdán kijelentette, hogy a külképviseletnek nincs mit hozzáfűznie Twitter-üzenetéhez, és eddig nem kapott választ a csatornától, amelyen a CCTV az orosz RT-hez hasonlóan külföldi közönsége részére sugározza adásait.

A CCTV-től nem érkezett azonnali válasz vagy észrevétel, Zsao Li-csian kínai külügyi szóvivő pedig annyit mondott, hogy „nem tud a kialakult helyzetről”.

„Kína folyamatosan egyértelművé teszi álláspontját a palesztin-izraeli helyzettel kapcsolatban”

— húzta alá Zsao szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Kína már régóta határozottan támogatja a palesztinok ügyét, a pekingi külügyminisztérium mostanában szigorúan bírálta az Egyesült Államokat, mert Washington akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsában az erőszakot elítélő nyilatkozat elfogadását.

Ugyanakkor amióta 1992-ben hivatalos diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel, Peking szoros gazdasági, technológiai és katonai kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

Magyarország az EU ellenében is kiáll Izrael mellett

Szijjártó Péter „kevesebb ítélkezést, kevesebb kioktatást, kevesebb kritikát, kevesebb beavatkozást és több pragmatikus együttműködést” sürget az Unióban.