Biden Netanjahutól követel tűzszünetet

Joe Biden amerikai elnök a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit – közölte a Fehér Ház szerdán.

Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint Biden elmondta Netanjahunak: azt várja, hogy még a szerdai nap folyamán számottevően csökkenjen a feszültség.

A szóvivő hozzátette: a két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet és más terrorista elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére.

Ez volt a negyedik telefonbeszélgetés Biden és Netanjahu között az elmúlt néhány napban. Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között.

Netanjahu szerdán egy nagyköveteknek tartott tájékoztatón kijelentette: az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal.

Az izraeli média szerint a miniszterelnök korábban leszögezte: nem szab időkorlátot a konfliktusnak.

Az amerikai elnök eddig visszafogottan nyilatkozott a közel-keleti konfliktus ügyében, és az Egyesült Államok megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban szólítsa fel a feleket az erőszak megfékezésére és egy tűzszüneti megállapodás megkötésére.

Diplomáciai források szerint Washington továbbra sem támogatja az ENSZ erőteljesebb szerepvállalását a konfliktusban, köztük azt a francia határozattervezetet sem, amely az ellenségeskedés beszüntetésére szólítaná fel a feleket.

„Tisztán és egyértelműen megmondtuk, hogy az intenzív diplomáciára összpontosítunk. és nem támogatjuk az olyan tevékenységeket, amelyek szerintünk aláássák a feszültség csökkentésére irányuló erőfeszítéseket”

— mondta az Egyesült Államok ENSZ-missziójának egyik szóvivője szerdán.

Az AFP francia hírügynökség értékelése szerint

ez azt jelenti, hogy Washington kész megvétózni Franciaország javaslatát a Biztonsági Tanácsban.

Biden csodálja a radikális Rashida Tlaib „intellektusát”

Az antiszemita nézeteiről híres szélsőbaloldali képviselőnő természetesen az Izraelnek történő fegyvereladást sérelmezi.