Három Öböl-menti országban is bekérették a libanoni nagyköveteket a libanoni külügyminiszter kijelentései miatt

Szaúd-Arábiában, Kuvaitban és az Egyesült Arab Emírségekben is bekérették kedden a libanoni nagyköveteket Charbel Vahba libanoni külügyminiszter kijelentései miatt.

Vahba hétfőn késő este az amerikai székhelyű al-Hurra arab nyelvű televíziónak adott interjújában azzal vádolta az Arab-öböl menti országokat, hogy ők hozták az iszlám Állam terrorszervezetet a térségbe, különösen pedig Irakba és a Libanonnal szomszédos Szíriába.

A dzsihadistákat „baráti és testvéri országok telepítették a Ninive síkságra, az iraki Anbár kormányzóságba és a szíriai Palmürába” – hangoztatta a libanoni külügyminiszter.

Az interjú során Vahba egy szaúdi vendégnek azt mondta, hogy nem fog egy beduin kérdéseire válaszolni.

„Ezek a kijelentések összeegyeztethetetlenek a legalapvetőbb diplomáciai normákkal és a testvéri népek közötti történelmi kapcsolatokkal” – közölte a szaúdi külügyminisztérium. Hozzátette, hogy határozottan elítéli ezeket „a szégyenletes sértéseket tartalmazó kijelentéseket”, amelyek a királysággal, annak népével és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamaival (Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar)szemben irányulnak.

Az Egyesült Arab Emírségek szintén elítélte Vahba „méltatlan és rasszista” nyilatkozatát.

A kuvaiti külügyminisztérium szerint Vahba súlyosan sértegette a GCC-tagállamokat, ami „ellent mond a regionális együttműködés és Libanon közti hagyományosan testvéri kapcsolatoknak”.

A libanoni külügyi tárca egyik tisztségviselője kedden úgy fogalmazott, hogy a tárcavezető nyilatkozatát félre értették. A libanoni elnöki hivatal közleménye szerint Vahba a televíziós műsorban mindössze magánvéleményének adott hangot.

Vahba nyilatkozata botrányt keltett Libanonban is, több tisztségviselő szerint a miniszter felelőtlenül cselekedett.

Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök tavaly augusztusban, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után nyújtotta be saját és kormánya lemondását, és azóta nem alakult meg új kabinet a politikai erők rivalizálása miatt.

Libanon és Izrael újrakezdte tárgyalásokat a tengeri határokról

Egyik fél sem akar engedni, Libanon csaknem háromszorosára növelte igényét.