Telefonon egyeztetett Biden az izraeli kormányfővel és a palesztin elnökkel is

Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a héten kiújult izraeli-palesztin harcok ügyében.

A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Biden az izraeli kormányfőnek megerősítette, hogy az Egyesült Államok „határozottan támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje magát” a Hamász palesztin szervezet rakétatámadásaitól.

A Mahmúd Abbásszal folytatott – hivatalba lépése óta első – telefonbeszélgetésében az amerikai elnök nyugalomra intett a harcokkal kapcsolatban, és megerősítette támogatását a kétállami megoldás iránt – jelentette a WAFA hivatalos palesztin hírügynökség.

Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a felek csökkentsék az erőszakot a térségben. A palesztin közlés szerint az amerikai elnök kitért arra is, hogy Washington ellenzi a palesztinok kilakoltatását a kelet-jeruzsálemi Sejk Dzsarra városnegyedből. A kilakoltatások ügye volt a kiújult harcok egyik gyújtópontja.

Az izraeli kormányfői hivatal közlése szerint Netanjahu azt hangsúlyozta, hogy Izrael mindent megtesz annak érdekében, hogy a konfliktusban nem érintett személyek ne váljanak a hadsereg támadásainak célpontjaivá. A sajtóirodáknak is otthont adó toronyház lebombázása kapcsán kiemelte, hogy ott terrorista célpontokat támadtak, és az épület kiürítését a művelet előtt időben megszervezték.

Huszonöt demokrata képviselő a kelet-jeruzsálemi kilakoltatások elítélésére szólítja fel Blinkent

A vártnál nagyobb támogatást kapott az Egyesült Államok vezető diplomatáját sürgető levél, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a Sheikh Jarrahban élő családok sorsa miatt.