Huszonöt demokrata képviselő a kelet-jeruzsálemi kilakoltatások elítélésére szólítja fel Blinkent

Huszonöt képviselőházi demokrata szerdán aláírta azt a levelet, amelyben felszólította Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy ítélje el a palesztinok fenyegető kilakoltatását Jeruzsálem Sheikh Jarrah (1948 előtt használt héber nevén Simon háCádik) negyedében lévő házaikból, amelyek a zsidó nacionalisták által követelt földterületen állnak — számol be a Times of Israel.

A Haaretz napilap szerint a levél az eredetileg vártnál jóval nagyobb támogatást kapott egy olyan hét közepén, amikor a Gázai övezetben palesztin terroristák több mint ezer rakétát lőttek ki Izraelre.

A 435 fős amerikai képviselőházban 219 demokrata képviselő van. A közel egy hete terjesztett levél aláíróinak a vártnál nagyobb száma azt tükrözi, hogy a Demokrata Párton belül egyre többen vannak a kitelepítési terveket rosszallók.

A levelet Marie Newman illinois-i és Mark Pocan michigani képviselő is támogatta. Aláírták a következő képviselők is. Pramila Jayapal, Betty McCollum, Rashida Tlaib, Raul Grijalva, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Andre Carson, Jesus „Chuy” Garcia, Cori Bush, Judy Chu, Ayanna Pressley, Bobby Rush, Eddie Bernice Johnson, Gerald Connolly, Jared Huffman, Peter Welch, Judy Chu, Alan Lowenthal, Veronica Escobar, Jackie Speier, Anna Eshoo, Chellie Pingree, Debbie Dingell és Hank Johnson.

„A palesztin családoknak minden joguk megvan ahhoz, hogy biztonságban éljenek otthonukban. Erre hívtam fel kollégáim figyelmét abban a levélben, amelyben felszólítottam a Külügyminisztériumot, hogy azonnal ítélje el az izraeli kormánynak a kelet-jeruzsálemi palesztin családok ellen elkövetett szörnyű intézkedéseit. Amerikának mindenhol meg kell védenie az emberi jogokat” – mondta Newman nyilatkozatában.

Congresswoman Marie Newman on Twitter: „The forced displacement of Palestinian families in #SheikhJarrah is a blatant human rights violation. I was proud to lead an effort with @repmarkpocan to call on @SecBlinken to exert diplomatic pressure on Israel to halt these evictions.We must defend human rights everywhere. pic.twitter.com/ZIHtv5Sto6 / Twitter”

The forced displacement of Palestinian families in #SheikhJarrah is a blatant human rights violation. I was proud to lead an effort with @repmarkpocan to call on @SecBlinken to exert diplomatic pressure on Israel to halt these evictions.We must defend human rights everywhere. pic.twitter.com/ZIHtv5Sto6

A képviselőházi demokraták levelükben felszólítják a Biden-kormányt, hogy „haladéktalanul küldje a leghatározottabb diplomáciai üzenetet Izraelnek: álljon el terveitől”.

Ultranacionalista zsidó csoportok egy ötven éve folyó per miatt több tucat palesztin családot akarnak kiszorítani otthonukból a kelet-jeruzsálemi negyedben. A négy család elleni legközvetlenebb felszólítás tömeges tüntetéseket váltott ki Kelet-Jeruzsálemben a múlt hónap végén. Az izraeli legfelsőbb bíróság a tervek szerint hétfőn tartott volna meghallgatást az ügyben, azonban erről az állam az erőszakkal kapcsolatos aggodalmak és a nemzetközi nyomásgyakorlás miatt úgy döntött, hogy elhalasztja.

A Sheikh Jarrah-i kilakoltatások részben egy 1970-es izraeli törvényen alapulnak, amely lehetővé teszi a zsidók számára, hogy visszaszerezzék az 1948 előtt a tulajdonukban lévő kelet-jeruzsálemi földeket. Nem létezik hasonló törvény azon palesztinok számára, akik az 1948-as háború során elvesztették otthonaikat a mai Izrael területén, és az akkor még Jordánia által ellenőrzött területre menekültek. Valójában a Knesszet 1950-ben elfogadott egy törvényt, amely megtiltotta a palesztinoknak, hogy visszaköveteljék az ugyanebben a háborúban elvesztett tulajdonukat.

Zsidó csoportok birtokában vannak olyan dokumentumok, amelyek a földterület 1948 előtti tulajdonjogára hivatkoznak, és amelyeket az izraeli bíróságok helybenhagytak.

Az Ir Amim, egy Jeruzsálemre összpontosító baloldali emberi jogi csoport szerint Kelet-Jeruzsálemben mintegy 200 családot fenyeget a kilakoltatás veszélye. Hasonló ügyek lassan haladnak a közigazgatási szervek és az izraeli bíróságok útján. E családok közül körülbelül 70 él Sheikh Jarrahban.

A levélben a kongresszusi tagok a palesztin házak izraeli lerombolása ellen emelik fel szavukat, és sürgetik az amerikai kormányt, hogy „küldjön megfigyelőket a palesztinok Izrael általi erőszakos kitelepítésének dokumentálására, beleértve az ezekben a műveletekben részt vevő katonai egységek részleteit és az amerikai fegyverek használatát a Leahy-törvény és a fegyverkivitel-ellenőrzési törvény megsértésével kapcsolatos felügyelet és elszámoltathatóság céljából”.

Ezek a jogalkotási intézkedések tiltják az amerikai katonai segélyek önvédelmen kívüli célokra történő felhasználását.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!