Kirúgták a republikánus vezetésből a Trump eltávolítását támogató Liz Cheney-t

Az elmúlt időben Trump ellenes kijelentései miatt demokrata körökben népszerűvé vált képviselőasszonyt szóbeli szavazással, egyértelmű többséggel mozdították el befolyásos pozíciójából. 

Liz Cheney, a korábbi alelnök Dick Cheney lánya egyike volt annak a 10 republikánus képviselőnek, aki támogatta a Trump elleni impeachment eljárást, a január 6-ai eseményeket követően. Sokan már ezután az eltávolítását követelték, amiről végül most döntött a republikánus párt – írja a Daily Wire.

A hírek szerint a Képviselőház republikánus képviselői közül senki nem emelt szót Cheney mellett, aki ezzel csak vezetői pozícióját vesztette el, de továbbra is a párt tagja maradhat.

Cheney beszédében elmondta, hogy „egyesülnie kell a pártnak” és nem szabad támogatnia a „nagy hazugságot”. A „nagy hazugság” kifejezést a szavazás ellopására értette a képviselőasszony, aki szerint Trump becsapta az embereket.

Cheney annak ellenére fenntartotta, hogy erőszakot szított Trump, hogy azóta kiderült az egyetlen rendőr áldozat agyvérzésbe halt, egy fegyvertelen tüntetőt pedig pont a rendőrség ölt meg. Az elmúlt hónapokban arra is fény kiderült, hogy a Kongresszus épületébe behatoló tömeg tagjai közül senkinél nem volt fegyver.

Donald Trump nyilatkozatban reagált Cheney eltávolítására: „Liz Cheney egy keserű, borzalmas ember. (…) Háborús uszító, akinek a családja ostoba módon belevitt minket egy soha véget nem érő közel-keleti katasztrófába, ami megcsapolta a vagyonunkat, és kimerítette a nagyszerű hadseregünket… (…) Alig várom, hogy láthassam őt a CNN vagy az MSNBC fizetett szakértőjeként.”

Borítókép: JIM LO SCALZO/EPA-EFE/Shutterstock 

Donald Trump: Biden gyengesége szövetségeseink megtámadásához vezet

A volt amerikai elnök szerint Biden nem támogatja eléggé Izraelt, és ez felbátorította az ellenséget a támadásra.