A Hamasz túl röviden célzott: 17 palesztint öltek meg

Izraeli források szerint a Hamasz még a hétfői izraeli ellencsapás előtt rosszul célzott és megölt 17 gázai civilt. 

Az elmúlt napokban a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terroristái több, mint 2000 rakétát lőttek Izraelre. Ebből azonban 300 saját területre zuhant – írja az Algemeiner. 

A Hamasz két típusú rakétával rendelkezik: a fegyvercsempészek által behozott jobb minőségű rakétákkal, és a házilag összeszerelt fegyverekkel. Az utóbbi napok alapján úgy tűnik a terrorszervezet növelte a kapacitásait, azonban sok házilag összeszerelt rakétának még mindig nagy a hibaszázaléka.

Az IDF csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videót, amin jól látszik, hogy zuhan vissza egy rakéta Gázára.

Israel Defense Forces on Twitter: „WATCH as a Hamas rocket aimed at Israel misfires and falls back into Gaza.But this isn’t the 1st time-Hamas misfired 350 rockets in the last 3 days.These rockets result in the deaths of innocent Gazan civilians.It’s time for the world to hold Hamas accountable. pic.twitter.com/vmhmXTZrl6 / Twitter”

WATCH as a Hamas rocket aimed at Israel misfires and falls back into Gaza.But this isn’t the 1st time-Hamas misfired 350 rockets in the last 3 days.These rockets result in the deaths of innocent Gazan civilians.It’s time for the world to hold Hamas accountable. pic.twitter.com/vmhmXTZrl6

Az izraeli biztonsági szakértők szerint a gázai jelentésekből is ki lehet mutatni, hogy 17 gázai, még az ellencsapás előtt halt meg, ami arra utal, hogy egy vagy több rakéta visszazuhant a területre. Ez azért is nagyon veszélyes, mert a Hamasz lakott területekre rakja a rakétakilövőit.

„A jelenlegi eszkaláció bizonyítja, hogy a terrorszervezetek cinikusan, önös érdektől vezérelve kihasználják a saját népüket. Izrael állampolgárait célozzák, és ezt polgári épületek árnyékában teszik, oktatási központokból, sűrűn lakott szomszédságokból, tehát emberi pajzsnak használják Gáza lakosait”

– jelentette ki Elad Goren a palesztin területekkel való koordinációért felelős parancsnok.

„Izrael meg fog mindent tenni, hogy ne bántsa a Gázai-övezet lakosságát, és határozottan fellépünk azok ellen, akik szándékosan próbálják bántani őket, különösen az olyan terrorszervezetek ellen, mint a Hamasz” -tette hozzá Goren.

Minden gázai konfliktus alkalmával több olyan civil terület elleni támadás történik, amit nem Izrael követ el, mint két robbanás 2014-ben az Al-Shifa kórháznál és az Al-Shati menekülttábornál.

Kedden egy félrement gázai rakéta miatt több, mint 200 ezer gázai lakásban elment az áram. Gázában egy nap átlagosan 12 órán keresztül van biztosítva az áramszolgáltatás, kedd óta ez 5 órára csökkent.

Palesztin újságíró: ez az egész nem négy jeruzsálemi házról szól

A Hamasz arra használja a Sejk Dzsarra negyed konfliktusát, hogy ő alakíthassa a narratívát és növelje a befolyását a jeruzsálemi palesztinok felett – írja Bassem Eid. 

Fotó: EPA/MOHAMMED SABER