Az EU mindkét fél miatt „aggódik” a palesztin-izraeli konfliktusban

Az Európai Uniót aggasztja a kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus, a civil áldozatok elkerülése érdekében a feszültség azonnali enyhítésére van szükség – írta Charles Michel szerdán Twitter-üzenetben Reuven Rivlin izraeli elnökkel folytatott telefonbeszélgetését követően.

Az unió külszolgálatának szóvivője felhívta a figyelmet, hogy mindkét fél részéről elfogadhatatlan és nemzetközi jogot sértő, a civilek lakta területek támadása. Kiemelte, hogy az unió minden diplomáciai eszközével az izraeli-palesztin konfliktusnak az 1967-es határokon nyugvó, két állam elvén alapuló megoldását támogatja.

Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője is az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel mindkét fél részéről. Mint írta, az EU mélységesen aggódik a civil áldozatok számának növekedése miatt.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a Hámász és más iszlamista szervezetek, izraeli civilek lakta területeket sújt rakétatámadásokkal. Felhívta az izraeli erők figyelmét, hogy a támadásokra adott válasznak maximálisan visszafogottnak és arányosnak kell lennie. Elismerte azonban, hogy Izraelnek jogában áll megvédenie a lakosságát.

„Mindent meg kell tenni konfliktus kiszélesedésének megelőzése érdekében. Az izraeli hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a jeruzsálemi szent helyek státuszát, és garantálnia kell, a vallásgyakorlás szabadságát” – húzta alá.

Joseph Borell csütörtök este Twitteren már barátságosabb hangot ütött meg, üzenetében elmondta, hogy hosszú és őszinte beszélgetést folytatott Gabi Askenázi külügyminiszterrel. „Megerősítettem az EU támogatását Izrael biztonsága iránt, és elítéltem a Hamasz rakétacsapásait. Fontos, hogy az ellencsapások elkerüljék a civil áldozatokat. Regionális szereplőket szeretnék bevonni, hogy segítsenek véget vetni a konfliktusnak.”

Palesztin terror: hírfolyam, az elmúlt napok eseményeiről

Olvassa vissza az elmúlt napok eseményeit!