Putyin a feszültség csillapítását sürgette, Erdogan Izrael ellen uszít

A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael közötti konfliktus csillapítását szorgalmazta szerdán a török elnökkel tartott telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin orosz államfő, míg Recep Tayyip Erdogan a zsidó állam megleckéztetését is sürgette.

Putyin és Erdogan egyaránt mély aggodalmát fejezte ki a folytatódó harcok, a halottak és a sebesültek számának növekedése miatt – közölte az orosz elnöki hivatal.

A két vezető önmérsékletre szólította fel a feleket. Az orosz elnöki hivatal megemlítette, hogy Vlagyimir Putyin jó viszonyt ápol egyaránt Benjámin Netanjahu izraeli ügyvezető miniszterelnökkel, a palesztin vezetőkkel és a török elnökkel is.

A török elnöki hivatal viszont Erdogan offenzívabb álláspontját ismertette, aki a telefonbeszélgetés során „hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek határozott és elrettentő leckét kell adnia Izraelnek”, és

elítélte a jeruzsálemi „Al-Aksza mecset és a palesztinok elleni agressziót”.

A török elnök, aki a palesztin ügy védelmezője, hangsúlyozta, hogy meg kellene fontolni egy nemzetközi véderőnek a konfliktusos térségbe vezénylését a polgári lakosság védelmére.

A Közel-Keleten kiújult feszültség és erőszak következtében az elmúlt két napban több mint negyvenen haltak meg a Gázai övezetben és Izraelben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán közölte, hogy a feszültségek beszüntetése érdekében sürgősen össze kell hívni a közel-keleti konfliktus ügyében közvetítő nemzetközi kvartettet.

António Guterres ENSZ-főtitkár, aki Moszkvában Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatót, hangsúlyozta, hogy az ENSZ teljes mértékben elkötelezett a világszervezet, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország alkotta négyes munkájának felújítása iránt.

Előzőleg Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettes szólította fel Izraelt, hogy haladéktalanul állítsa le a telepépítést a palesztin területeken – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Versinyin a jeruzsálemi szent helyek status quójának megőrzését sürgette.

A közlemény szerint egy (meg nem nevezett) magas rangú Hamász-vezető azt közölte az orosz külügyminiszter-helyettessel, hogy a szervezet „kölcsönösségi alapon” kész leállítani az Izrael elleni támadásokat.

Az orosz külügyi tárca szerint az illetékes azt mondta Versinyinnek: a nemzetközi közösségnek nyomást kellene gyakorolnia Izraelre, hogy hagyjon fel az erő alkalmazásával a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél.

Palesztin terror: hírfolyam, az elmúlt napok eseményeiről

Olvassa vissza az elmúlt napok eseményeit!