Biden Netanjahunak: Remélem az erőszak előbb-utóbb lezárul

Joe Biden amerikai elnök szerdán Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, ugyanakkor reméli, hogy a palesztinokkal való erőszakos összecsapások gyorsan véget érnek — írja a Times of Israel.

A két vezető akkor beszélt egymással, amikor a Hamász terrorcsoport hétfő este óta mintegy 1500 rakétát és aknavetőgránátot lőtt ki válogatás nélkül az izraeli frontra, Izrael pedig több száz légicsapással válaszolt a Hamász infrastruktúrája, rakéták legénysége és egyes parancsnokok célpontjai ellen.

„Nemrég beszélgettem Bibi Netanjahuval” – mondta Biden a miniszterelnök becenevét használva a riportereknek nem sokkal a hívás után.

„Az az elvárásom és reményem, hogy ez a dolog előbb-utóbb lezárul, de Izraelnek joga van megvédeni magát, amikor rakéták ezrei repülnek a területére”.

Biden elmondta, hogy az amerikai diplomácia magasabb sebességfokozatra kapcsolt, a nemzetbiztonsági és védelmi személyzet „folyamatos kapcsolatban áll közel-keleti kollégáival – nemcsak az izraeliekkel, hanem az egyiptomiaktól kezdve a szaúdiakon át az emírségekig mindenkivel”.

A Fehér Ház közölte, hogy a Netanjahuval folytatott telefonbeszélgetés során Biden

„elítélte a Hamász és más terrorista csoportok rakétatámadásait, többek között Jeruzsálem és Tel-Aviv ellen. Közölte, hogy rendíthetetlenül támogatja Izrael biztonságát és törvényes jogát arra, hogy megvédje magát és népét, miközben óvja a polgári lakosságot”.

Netanjahu hivatalának közleménye szerint a miniszterelnök megköszönte Bidennek, hogy támogatja Izrael önvédelemhez való jogát.

„Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy Izrael továbbra is fellép a Hamász és más, a Gázai övezetben működő terrorszervezetek katonai ütőképességének aláásása érdekében” – állt a felolvasásban, jelezve, hogy Izrael egyelőre nem érdekelt a tűzszünetben.

Korábban Antony Blinken külügyminiszter bejelentette, hogy Hady Amr, az izraeli és palesztin ügyekért felelős külügyminisztériumi tisztviselő szerdán a térségbe utazik, hogy „az erőszak de-eszkalációját” szorgalmazza.

Blinken Netanjahuval is beszélt ismét sürgetve, hogy mindkét fél lépjen vissza a harcoktól. A Fehér Ház közleménye szerint „megismételte felhívását minden félhez, hogy csökkentsék a feszültséget és vessenek véget az erőszaknak”.

Később a nap folyamán az államtitkár telefonon felhívta Mahmúd Abbász, palesztin hatósági elnököt, hogy részvétét fejezze ki a harcokban elesett palesztinok miatt, elítélje a gázai rakétatüzet, és „hangsúlyozza a feszültségek de-eszkalálásának és a jelenlegi erőszak befejezésének szükségességét” – olvasható a külügyminisztérium közleményében.

Blinken a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki Biden hivatalba lépése óta beszélt Abbásszal. Az Egyesült Államok hétfőn átadta Bidennek azt a levelét, amelyet Abbásznak még a legutóbbi erőszakhullám előtt írt, de személyesen még nem beszélt palesztin kollégájával.

Közben a Pentagon közölte, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter felhívta izraeli kollégáját, Benny Gantzot, és támogatta Izrael „törvényes jogát arra, hogy megvédje magát és népét”, ugyanakkor sürgette a nyugalom helyreállítását célzó lépéseket. Ez volt az első telefonbeszélgetés a két védelmi vezető között a zavargások kitörése óta.

Blinken egy korábbi sajtótájékoztatón a palesztin civilek, köztük gyerekek halálát „megrázónak” nevezte, de megvédte Izrael válaszlépéseit a rakétatűzre.

„Úgy vélem, Izraelnek extra terhet jelent, hogy megpróbál mindent megtenni a civil áldozatok elkerülése érdekében, még akkor is, ha jogosan válaszol a saját népe védelmében” – mondta Blinken.

A diplomata szerint azonban „nagyon világosan látható különbség van egy terrorszervezet, a Hamász között, amely válogatás nélkül rakétákat zúdít a levegőbe – valójában civileket céloz meg -, és Izrael válaszlépése között, amellyel megvédi magát”.

Biden kormánya a hét elején felhívást intézett a szövetséges Izraelhez, hogy terelje át a Jeruzsálemben zajló, újabb robbanást okozó felvonulást, és akadályozza meg a palesztinok kilakoltatását a szent városban, ami az erőszak újabb fordulójának közvetlen kiváltó oka volt. A felvonulást átirányították, és a kilakoltatásokkal kapcsolatos bírósági meghallgatást elhalasztották.

A határozottan Izrael-barát Donald Trump kormánya után árnyaltabban fogalmazva Blinken megújította az Egyesült Államok támogatását egy független palesztin állam esetleges létrehozásához.

„Úgy gondoljuk, hogy a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban éljenek. Mi továbbra is együttműködünk az izraeliekkel, a palesztinokkal és más regionális partnerekkel a de-eszkaláció és a nyugalom megteremtése érdekében”.

A demokraták Izraelt és a Hamászt egyaránt hibáztatják a konfliktusért

A demokraták jelentős része elítélte a Gázából érkező rakétatámadásokat, de Izrael felelősségét hangsúlyozták a konfliktus kialakulásában.