A demokraták Izraelt és a Hamászt egyaránt hibáztatják a konfliktusért

A demokraták jelentős része elítélte a Gázából érkező rakétatámadásokat, de Izrael felelősségét hangsúlyozták a konfliktus kialakulásában.

Tavaly, amikor az AIPAC egy demokratát kívánt látni az Izrael-párti lobbi kiemelt jogalkotási törekvésének szponzorálására, az egyik legmegbízhatóbb szenátusi partneréhez, a delaware-i Chris Coonshoz fordult — írja a JTA.

Coons hozzájárult a csoport által kívánt eredmény eléréséhez: az Izraelnek évente nyújtott 3,8 milliárd dolláros amerikai védelmi támogatás törvénybe iktatásához.

Hétfőn azonban, amikor a Gázai övezetben kiéleződtek a harcok Izrael és a terrorista csoportok között, Coons a Twitteren megjelentetett valamit, ami egy AIPAC-konferencián minden bizonnyal fújolásra késztette volna: konkrét és kemény szavakkal azt mondta, hogy mindkét félnek enyhítenie kell a konfliktust.

Más, egykor az Izrael-párti lobbihoz szorosan kötődő törvényhozók hasonló tweetjei aláhúzzák azt a demokraták körében tapasztalható tendenciát, amely eltávolodik Izrael kritikátlan támogatásától, amely évtizedekig jellemezte a kapcsolatot.

Coons és munkatársai szeretik őt „Izrael legerősebb szövetségesei között emlegetni a szenátusban”, és 11 éves testületi tagsága alatt az Izrael-párti törvényjavaslatok, levelek és megjelenések egyik főszereplője volt. Még más demokratáknak is visszavágott, akik Izrael-párti álláspontjának enyhítésére kérték.

Ezért is tűnt fel tweet-jének szövege:

„Az Izrael elleni rakétatámadások sorozata elfogadhatatlan eszkaláció, amelyet azonnal be kell szüntetni. Az ehhez hasonló cselekedetek nem állnak összhangban a béke ügyével” – írta Coons. „Továbbra is aggasztanak a kelet-jeruzsálemi kilakoltatások, a telepbővítések és a házrombolások, azok az egyoldalú lépések, amelyek még inkább elérhetetlenné teszik a kétállami megoldást”.”

A lőporos hordó, amit a zsidó állam Washingtonnak köszönhet

Az izraeli uralkodó osztály nem hajlandó észrevenni, hogy az Egyesült Államok kormánya milyen hatást gyakorol a Közel-Keletre – az afganisztáni táliboktól kezdve, Szírián át az izraeliek elleni palesztin erőszak fokozódásáig.

A harcok kirobbanását erőszakos összecsapások előzték meg Jeruzsálemben palesztin és izraeli aktivisták között, akik mindkét oldalon a palesztin családok kilakoltatására irányuló izraeli tervek miatt léptek fel az óváros szomszédságában lévő egyik negyedben. Az izraeli rendőrség és a palesztin tüntetők között is erőszakos összecsapásokra került sor.

Nem Coons volt az egyetlen demokrata, aki egykor szorosan az Izrael-párti ortodoxokhoz igazodott, és aki megszólalt. A New York-i Jerry Nadler képviselő egy nyilatkozatában azzal kezdte, hogy Coonshoz hasonlóan elítélte a Hamászt. Később a zsidó törvényhozó hozzátette: „Továbbra is mélyen aggaszt a jeruzsálemi erőszak, beleértve az izraeli rendőrség erőszakos fellépését, és minden felet önmérsékletre szólítok fel”.

A Fehér Ház keddi, Jen Psaki szóvivő által kiadott közleménye hasonlóan előremutatóan támogatta Izrael önvédelemhez való jogát, de egyben sürgette Izraelt, hogy vonja vissza a kilakoltatásokat.

„Az amerikai tisztviselők az elmúlt hetekben őszintén beszéltek izraeli tisztviselőkkel arról, hogy azon palesztin családok kilakoltatása, akik évek, néha évtizedek óta élnek otthonaikban, és hogy ezeknek az otthonoknak a lerombolása ellentétes a konfliktus megoldását célzó közös érdekeinkkel” – mondta Psaki.

A képviselőházi demokraták közül néhány más Izrael-párti képviselő, köztük a New York-i Grace Meng és a floridai Ted Deutch visszafogottabban bár, de szintén utaltak az izraeli intézkedések bírálatára.

„Jeruzsálem történelmi jelentőségét több vallás számára mindig tiszteletben kell tartani, különösen a fokozott feszültségek közepette, mivel az e heti események komoly jelentőséggel bírnak mind az izraeliek, mind a palesztinok számára” – írta a zsidó származású Deutch a Twitteren.

Számos demokrata, köztük Josh Gottheimer, New Jersey-i képviselő és Jacky Rosen, nevadai szenátor – mindketten zsidók – egyértelműen elítélte a Hamászt és megvédte Izraelt, ahogyan gyakorlatilag minden republikánus is, aki a kérdésben nyilatkozott.

Nem ez az első jele annak, hogy a centrumban az Izrael-kritika felé sodródnak. Az Izraelt évek óta bíráló progresszív demokraták a múlt héten felszólították Izraelt, hogy állítsa le a kilakoltatásokat. Csatlakozott hozzájuk Chris Van Hollen, a jelentős zsidó lakosságú Maryland állam viszonylag mérsékelt szenátora.

Trendi az Izrael-ellenesség: Greta Thunberg és Natalie Portman is kiállt a palesztinok mellett

Az elmúlt napokban elöntötték az internetet a sokszor alul informált celeb reakciók az izraeli helyzettel kapcsolatban. 

A rakétatámadásokkal kapcsolatban hangnemet váltottak a demokraták, és a legtöbben köztük a Képviselőház többségi vezetője Nancy Pelosi is támogatását fejezte ki Izrael iránt – írja az Algemeiner.

„Rakétákat lőni Izrael civil lakosságára terrorcselekmény” – írta Ritchie Torres, New Yorki demokrata képviselő – „A legutóbbi rakétatűz csak megerősíti a Vaskupola program fontosságát, hiszen ez védi az izraeli civileket, zsidókat és arabokat egyaránt, a Hamasz terrorjától.”

A demokrata párt szélsőbalodali szárnyán felbukkantak olyan képviselők, akiket az elmúlt években választottak meg, és még nem volt lehetőségük megnyilvánulni valódi konfliktus helyzetben. Az irányukból érkező nyilatkozatokra valószínűleg még nem volt példa az Egyesült Államok történetében.

Rashida Tlaib palesztin származású képviselőnő a Külügyminisztérium épületénél tüntetett egy csoport Izrael-ellenes radikálissal. A tömeg egy ponton azt skandálta, hogy: „A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz!” Tlaib beszédében az amerikai feketék elnyomásával hasonlította össze a palesztinok elnyomását – számolt be a Daily Wire. 

„Ha a palesztinok szabadságáért vonulsz, mindenki szabadságáért menetelsz. Ez mind össze van kötve” – jelentette ki Tlaib, akit emlékezetesen kitiltottak Izraelből BDS támogató politikája miatt.

Az ügyben megszólalt Ilhan Omar szomáliai származású képviselőasszony is, aki terrorcselekménynek nevezte azt, hogy Izrael visszalőtt Gázára. A Twitteren rendkívül aktív politikus azt is kifejtette, hogy nem igaz, hogy a Hamasz, – ami a lakóépületek közé helyezi a rakétakilövőit – pajzsként használná a palesztin lakosságot.

Omart megvédte egy másik demokrata képviselő Mark Pocan, aki szerint Omar „csodálatos”, és szerinte joggal ítéli el a „gyerekek meggyilkolását” és arra utalt, hogy csak azért kritizálják sokan, mert rasszisták.

Bernie Sanders vermonti szenátor és korábbi elnökjelölt is csatlakozott az elítélők kórusához. Sanders a következőt írta Twitteren: „Rendkívüli módon aggódom az izraeli-palesztin konfliktus miatt. Megint tanúi lehetünk, hogy egy felelőtlen kormánypárti jobboldali szélsőséges csoport cselekedeteinek Jeuzsálemben gyorsan egy pusztító háborúba csaphatnak át”.

A demokrata közép tehát egyre bátrabban kritizálja Izraelt, miközben a párt vezetősége a Hamasz nyílt erőszakját továbbra is elítéli. Korábban is volt példa Izrael kritikus demokrata képviselőkre, azonban arra még nem volt példa, hogy teljesen nyíltan Izrael-ellenes nyilatkozatokat tesznek amerikai kongresszusi képviselők egy háborús konfliktus közepén.