Bennett mégsem csatlakozik a Netanjahu-ellenes szövetséghez

Naftali Bennett, a jobboldali vallásos-cionista Jáminá párt vezetője mégsem fog csatlakozni a Jáir Lapid által vezetett koalícióhoz – írja a The Jerusalem Post.

Lápidnak június 2-ig van ideje összeállítani potenciális kormányát, azonban annak dacára, hogy a múlt héten ígéretesnek bizonyultak a centrista Lapid vezette Jes Átid és a Jáminá párt közti egyeztetések, Bennett most mégsem kér a „változás koalíciójából”.

Ennek oka, Bennett nyilatkozata szerint, hogy koalíciójukat az iszlamista arab Ráám párt kívülről támogatta volna, azonban a hétfőtől kezdődő erőszakos támadás Izrael ellen felvállalhatatlanná tette a Ráám pártot Bennett szemében.

Bennett elmondta, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Gideon Száárral, az Új Remény párt vezetőjével, Benny Ganzzal, a Kék-Fehér párt elnökével és Lapiddal széles körű egységkormány megalakításán dolgozik. Elmondta, hogy ellenzi, hogy két és fél éven belül ötödszörre kelljen választásokat tartani a zsidó államban.

Az egységkormány egyik lehetséges megoldása, melyről egy Bennetthez közeli forrás beszélt, a miniszterelnöki hivatal háromirányú rotációja volna: először Bennett másfél évig, majd Netanjahu két évig, majd hat hónapig Száár töltené be a kormányfői posztot.

A palesztin terror sötét arca

Tűpontos elemzés a palesztin terror okáról és a tágabb összefüggésekről. Ha ma csak egy elemzést olvas el, ez legyen az!