Provokációtól tartanak az izraeli diákok Debrecenben

Eljutott hozzájuk egy Instagramon megosztott, Gázával való „szolidaritási” felhívás, nagyon remélik, hogy semmilyen folytatása nem lesz — olvasható a TEV honlapján.

A Debreceni Egyetemen tanuló izraeli orvostanhallgatókhoz is eljutott az az Instagram-ra feltöltött rövid felhívás, amelyben „Let’s go red” (viseljünk vöröset) mottó – és egy arab felirat – alatt angolul arra szólítanak fel mindenkit, aki bemegy a kedd esti klinikai fiziológia vizsgára, valamint minden más hallgatót is, hogy szolidaritásuk kifejezéseként viseljenek vörös színt.

Hogy kikkel kéne szolidaritást vállalni, kiderül a kis palesztin zászlóból és a három hashtagből (#savesheikjarrah, #freepalestine, #stopisraeliapartheid): az Izraelt napok óta rakétaesővel és terrorral támadó gázai terroristákkal.

Az Insta-poszt alján található apróbetűs aláírási címből kiderül, hogy

a felhívást az egyetem egyik egyiptomi hallgatója, Abdelrahman Ashraf tette közzé.

Az ő nyilvános Facebook oldala nem arról tanúskodik, hogy politikailag aktív lenne, csak időnként közzétesz Izrael-ellenes, palesztinpárti posztokat, pl. Izraelt egységes „Palesztinaként” ábrázoló térképet. Tavaly október 6-án, az egyiptomi fegyveres erők napján pedig kiposztolt egy „győzelmi” videót arról, hogy 1973-ban Egyiptom és Szíria aznap támadta meg Izraelt (amely alig három hét után megnyerte a jom kippuri háborút).

A Tett és Védelem Alapítvány elérte az egyik, Debrecenben tanuló izraeli hallgatót, aki elmondta: amikor látták a felhívást, nem amiatt kezdtek aggódni, hogy diákok egy csoportja piros ruhában vagy pólóban megy be az egyetemre, hanem amiatt, hogy mivel az izraeli helyzet könnyen eszkalálódhat, az a későbbiekben nem radikalizálhatja-e a Debreceni Egyetem némely hallgatóját is. Emiatt jelezték fenntartásaikat az egyetem vezetőségének is emailen, de még nem kaptak választ.

Az izraeli diák elmondta: nem akarják felfújni az ügyet, semmilyen atrocitás vagy fenyegetés nem érte őket eddig, de ő volt katona, és tudja, hogy nagyon vékony a határvonal egy palesztinoknak tett szolidaritási gesztus és esetleges erőszakosabb, provokatív akciók között. Úgy tudjuk egyébként, hogy az egyetemen nincs szervezett palesztinpárti egyesület vagy csoport.

Magyar felsőoktatási intézményben utoljára akkor lehetett hallani palesztinpárti szervezetről, amikor a CEU Diákok Palesztina Igazságáért (Students for Justice in Palestine) nevű csoport meghívására előadást tarthatott a ’gender’ tanszéken a „cionista gyarmatosító vállalkozás végét” hirdető Joseph Massad, a Columbia Egyetem professzora, aki szélsőséges híroldalakon nyíltan hirdette Izrael megszüntetését.

Néhány magyar hírportál más dimenzióból figyeli az izraeli eseményeket

Néhány magyar sajtótermék mintha fordítva szemlélné az eseményeket. Rövid sajtószemlénk következik.