A görögök Izrael mellett állnak, Németországban zsinagógákra támadnak

A görög külügyminisztérium szerdán aggodalmát fejezte ki az izraeli területekre a palesztin Gázai övezetből kilőtt rakéták miatt, egyúttal kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze aggodalmát fejezte ki, Németországban zsinagógákat támadtak meg.

„Görögország mély aggodalmát fejezi ki az izraeli civilek elleni legutóbbi rakétatámadások miatt, amelyek elítélendőek, és azonnali beszüntetésükre szólít fel”

— fogalmazott a tárca egy közleményben.

A minisztérium szerint el kell kerülni, hogy további halálos áldozatai legyenek a konfliktusnak a civil lakosság körében.

„A feszültségfokozásnak mind Jeruzsálemben, mind Gázában véget kell vetni”

— hangsúlyozta a tárca.

Az elmúlt órákban fokozódtak az izraeli légicsapások a Gázai övezet ellen, illetve a palesztin rakétatámadások a civilek lakta izraeli települések ellen. A konfliktusban eddig 43 ember – köztük 13 gyermek és három nő – vesztette életét a palesztin oldalon, öt – köztük egy gyerek – pedig az izraeli oldalon.

Izrael és gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfő este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben feltüzelt palesztinok az izraeli biztonsági erőkre támadtak a Templom-hegyen.

Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerdán a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények „lehetséges elkövetésének” veszélyére figyelmeztetett.

Ő is nyugalomra és önmérsékletre intett, illetve az erőszak beszüntetésére szólított fel, egyúttal közölve: hivatala nyomon követi az eseményeket, és figyelembe vesz a joghatóságába tartozó minden ügyet.

Mindeközben Németországban a rendőrség vizsgálatot indított az ország nyugati részében található zsinagógák ellen kedden végrehajtott támadások miatt, amelyek összefüggésbe hozhatók a fokozódó izraeli-palesztin konfliktussal. A rendőrség szerint vizsgálatot indítottak 13 emberrel szemben, akik a gyanú szerint részt vettek egy izraeli zászló felgyújtásában egy münsteri zsinagógával szemben.

Bonnban kövekkel okoztak kárt egy zsinagóga bejáratában,

az üggyel kapcsolatban három embert vettek őrizetbe. Ugyanitt szintén felgyújtottak egy izraeli zászlót, a zsinagógában pedig arab nyelven írt szórólapokra bukkantak. A düsseldorfi rendőrség pedig hétfőn indított vizsgálatot a náci Németországban lerombolt zsinagógának szentelt emlékmű felgyújtása miatt.

Újabb „csúcsot” döntött az antiszemita támadások száma Németországban

A rendőrségi adatok szerint 2020-ban összesen 8,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest a politikai okokból elkövetett bűncselekmények Németországban.