Újabb „csúcsot” döntött az antiszemita támadások száma Németországban

A rendőrségi adatok szerint 2020-ban összesen 8,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest a politikai okokból elkövetett bűncselekmények Németországban (összesen 44 692 ilyen eset történt), ezen belül pedig az antiszemita atrocitások száma 15 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az előző évi 2032-vel szemben tavaly már 2351 antiszemita bűncselekmény történt – írja a haolam.de német zsidó portál alapján a TEV oldala.

Az antiszemita motivációjú bűncselekmények túlnyomó többsége, 85 százaléka gyűlöletkeltés, sértegetés és propaganda, beleértve a holokauszt tagadását és a nemzetiszocialista ideológia támogatását, 55 eset volt erőszakos bűncselekmény.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster “abszolút riadalomkeltőnek” nevezte a rendőrségi adatokat, szerinte ez bizonyíték arra, hogy Németország nem oldotta meg ezt a problémát. A hitközségi elnök utalt arra, hogy a média is lépten-nyomon zsidóellenes atrocitásokról számol be, legyen az az utcán vagy az interneten.

Elmondta azt is, hogy bár Németország kevésbé szigorúan reagált a Covid-ra, mint más európai országok, de a pandémia mégis “a szélsőségesség új formáját” hozta elő. “Most minden demokratának össze kell fognia” – hangsúlyozta. Aggodalmát fogalmazta meg a számok miatt az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) is: Moshe Kantor elnök szerint mindez arra utal, hogy “a szélsőjobboldali és neonáci ideológia már nem marginális, hanem növekszik.”

Civil szervezetek beszámolói szerint ráadásul sok esetet nem is jelentenek a rendőrségen. Alexander Rasumny, a berlini RIAS antiszemitizmuskutató szervezet szóvivője szerint egy 2017-es rendőrségi jelentés szerint Alsó-Szászországban például a gyűlölet-bűncselekményeknek csak 12 százalékáról értesül a rendőrség.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter is nyugtalanítónak nevezte ezeket a trendeket, szerint továbbra is a szélsőjobboldal jelenti a legnagyobb belbiztonsági veszélyt az országban, ők 23 604 bűncselekményt követtek el (ez 5,6 százalékos növekedés), míg a baloldali szélsőségesek 10 971 bűncselekményt “produkáltak”, az ő esetükben viszont figyelemre méltó, hogy ez a szám már 11,4 százalékos növekedést jelent.

Az eredeti cikk itt olvasható.

JTA: Németország eltitkolja a muszlimok által elkövetett antiszemita támadásokat

Hosszas riportban foglalkozott a kérdéssel a Jewish Telegraphic Agency, írásukban a Neokohnt is idézik.