Izrael ellen kampányol a perzsa főajatollah

Irán legfőbb vallási és politika vezetője, Ali Hamenei ajatolláh kedden felszólított minden országot, hogy ítélje el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett „kíméletlen és kegyetlen bűncselekményeket”.

Hamenei az iráni állami televízió jelentése szerint kijelentette: minden állam kötelessége, hogy elítélje „ezt az ördögi, bűnös, kíméletlen és kegyetlen” izraeli fellépést.

A palesztinoknak „erősnek kell lenniük, ellen kell állniuk és szembe kell szállniuk (Izraellel), hogy arra kényszerítsék a másik felet: hagyjon fel a bűncselekménnyel és adja meg magát azoknak, akiknek igazuk van és tisztességesek”

— mondta a legfőbb iráni vezető. Hamenei hozzátette:

„Ezekkel a bűnözőkkel csakis az erő nyelvén lehet beszélni”.

Irán Izraelt ellenségként kezeli és támogatja a térségbeli Izrael-ellenes szervezeteket, így a Gázai övezetben a Hamászt és az Iszlám Dzsihádot.

Izrael kedden fokozta a Gázai övezet elleni légitámadásokat, azt követően, hogy második napja hullottak palesztin rakéták Izraelre az egyre mélyülő konfliktusban, amelynek a palesztinok körében legalább huszonnyolc, Izraelben pedig két halottja van.

Hamenei elégedetlen a bécsi tárgyalásokkal

A bécsi tárgyalásokon tett javaslatok jobbára arrogánsak, megalázók és figyelemre sem méltók – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a múlt héten Bécsben megkezdődött, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetésekről.