Hamenei elégedetlen a bécsi tárgyalásokkal

A bécsi tárgyalásokon tett javaslatok jobbára arrogánsak, megalázók és figyelemre sem méltók – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a múlt héten Bécsben megkezdődött, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetésekről.

Szerda esti beszédében Ali Hamenei ajatollah ismét bírálta Washingtont, valamint óva intett a tárgyalások elhúzódásától, amely szerinte csak árt az országnak. Hozzátette: a feleknek eleget kell tenniük Teherán követeléseinek, amennyiben azt akarják, hogy Irán is teljesítse a vállalásait.

Nem sokkal Hamenei beszéde előtt a tárgyalásokon részt vevő Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság közös közleményt adott ki, amelyben mélységesen aggasztónak nevezték Teherán urándúsítását, rámutatva arra, hogy az ilyen tevékenység az atomfegyverek kifejlesztésének egyik fontos része.

Csütörtökön Haszan Róháni iráni elnök megalapozatlannak nevezte a nyugati aggodalmakat, és kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy Irán a nagyobb sűrűségű urán előállításával „egy csapásra” fegyverekben is alkalmazható hasadóanyaghoz jutna. Róháni egy televíziós beszédben azt állította: ha akarnák, akár 90 százalékos tisztaságúra is tudnák dúsítani az uránt, de – mint leszögezte – Teheránnak nem célja, hogy atombombához jusson.

„Nukleáris tevékenységünk békés célúak, nem törekszünk atombomba előállítására” – állította az iráni elnök.

Bécsben a múlt héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, és visszaállította a síita állam elleni szankciókat, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

Az iráni vezetés többször kijelentette: csak a síita állam ellen hozott szankciók feloldását követően hajlandó visszatérni az atomalkuban vállaltakhoz.

Nem sokkal a bécsi tárgyalások megkezdését követően nagy erejű robbanást jelentettek az iráni Natanz város közelében lévő urándúsítóból, a kibertámadás miatt bekövetkezett szabotázsért Teherán Izraelt tette felelőssé, valamint bejelentette, hogy a válaszul az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe.

A fennálló feszültségek közepette csütörtökön megkezdődött Bécsben az atomalku felélesztéséről szóló tárgyalások újabb fordulója. Két szakértői szintű csoport folytatta az egyeztetéseket, az egyik a Washington által feloldható szankciókkal, a másik pedig Irán nukleáris kötelezettségvállalásaival foglalkozik. Vang Csün kínai ENSZ-nagykövet az egyeztetéseket követően újságíróknak azt mondta, hogy az utóbbi csoport munkája sokkal jobban halad a szankciókkal foglalkozó csoporténál.

Az iráni külügyminisztérium szerint tárgyalói megvédték Teherán álláspontját, és csalódottságukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az európai hatalmak „nem reagáltak érdemben” a natanzi urándúsítóval szemben támadással kapcsolatban. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azzal vádolta Joe Biden amerikai elnök kormányzatát, hogy elődje, Donald Trump maximális nyomásgyakorlásának politikáját követi.

EPA/SUPREME LEADER OFFICE / HANDOUT

Európa nagyon aggódik az iráni urán miatt

„Iránnak nincs indokolható szüksége ilyen magas dúsítottsági szintre a polgári felhasználásban” – rökönyödött meg az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország.