Erdogan Izrael ellen uszítja Putyint

A napokban kiújult izraeli-palesztin konfliktusról egyeztetett szerdán telefonon Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a török államfői hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek „hathatós és elrettentő leckét kell adnia” Izraelnek a palesztinok elleni „vakmerő” támadásai miatt. Ankara a fellépés érdekében „minden szinten kezdeményezéseket tesz” – tette hozzá.

A török államfő egyúttal nyomatékosította: fontos, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) még azelőtt beavatkozzon a történesekbe, hogy a válság súlyosabbá válik. Aláhúzta, hogy az ENSZ BT-nek határozott és világos üzeneteket kell küldenie Izraelnek a támadások leállításáról.

Erdgan azt is szorgalmazta, hogy gondolkodjanak el azon a felvetésen, amely szerint a palesztin civilek védelme érdekében nemzetközi békefenntartókat kéne küldeni a térségbe. A nemzetközi békefenntartók igénye 2018 májusában az Iszlám Együttműködés Szervezetének rendkívüli isztambuli ülésén fogalmazódott meg.

Recep Tayyip Erdogan reményét fejezte ki Putyinnak, hogy Törökország és Oroszország az ENSZ-ben mindezen témákban szoros együttműködést tanúsít majd.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfő este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin rendbontók és izraeli biztonsági erők a Templom-hegyen.

Izrael ellen kampányol a perzsa főajatollah

Ali Hamenei felszólított minden országot, hogy ítélje el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett „kíméletlen és kegyetlen bűncselekményeket”.