Eddig több, mint 200 rakétát lőtt ki a Hámász Izraelre

A rakétatámadások miatt hétfő este megszólaltak a légvédelmi szirénák Szderot, Netivot és Áskelon városokban is. Ez utóbbi helyszínen két épületet eltaláltak a Hámász rakétái.

A rakétatámadásban hat izraeli sérült meg, állapotuk kielégítő. Hasonló támadás ért más dél-izraeli, Gázához közelebb fekvő városokat. Megtorlásul az izraeli hadsereg célzottan a Hámász gázai állásait támadta, eddig 22 ember halt meg.

Az izraeli hadsereg szóvivője hétfő este azt nyilatkozta, hogy a Hámász eddig több, mint 200 rakétát lőtt ki Gázából civil lakosokra, ugyanakkor a támadások „nem maradnak válasz nélkül”. a rakétákért Izrael egyértelműen a Hámászt teszi felelőssé, a hadsereg szóvivője, Jonathan Conricus szerint Izrael „minden eshetőségre felkészült”.

Az izraeli légierő vadászrepülői célzott megtorló akciókat hajtanak végre a Gáza-övezetben, több terrorista mellett a Hámász egyik központját, a terrorista csoport vezetőjének a házát és más fontos célpontokat sikerült kiiktatni.

Mindeközben Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hétfő este azt nyilatkozta, hogy a palesztin terror ellen Izrael „kemény választ” foganatosít.

A Hámász azután kezdett rakétatámadásokba Izrael ellen, miután hétfőn Jeruzsálemben palesztinok összetűzésbe kerültek az izraeli rendőrséggel a Templom-hegyen.

A Hámász gázai terrorszervezet azt ígérte, hogy addig bombázza rakétákkal Izraelt, míg az ki nem vonul a Templom-hegyről.

Tegnap Jeruzsálemben is légiriadó volt a főváros felé kilőtt rakéták miatt, hasonlóra 2014 óta nem került sor.

Natanjahu szerint Izrael „több fronton is folytatja a harcot, Gázában, Jeruzsálemben és más helyeken is”, a kormányfő szerint a konfliktus „jó ideig elhúzódhat”.

Benny Ganz védelmi miniszter szerint a Hámász „átlépett egy vörös vonalat, amelynek súlyos következményei lesznek”.

Ganz megígérte azt is, hogy Izrael „mindent meg fog tenni” állampolgárai védelmében és a Hámászt tette kizárólagosan felelőssé az eszkalálódó erőszak miatt.

Ismerős háborús hangulat Izraelben

Háborús hangulat, az ismerős rakétavárós csend – olyan mint a biciklizés. Nagy Gabriella írása Tel-Avivból.