A Hamász pusztító hazárdjátékot űz a palesztin vezetés átvételére

Miután nem kapott lehetőséget az újabb hatalomátvételre a most semmissé nyilvánított ciszjordániai választásokon, a Hamász irányt váltott, és agresszív támadást intéz az izraeli civilek ellen hogy biztosítsa a magáról a „Jeruzsálem védelmezőjeként” kialakított képet.

A Hamász Jeruzsálem és Dél-Izrael elleni rakétatámadása annak a veszélyes és pusztító döntésnek az eredménye, amellyel vezetése nagyot kockáztat a Fatahhal folytatott hatalmi harcban, és tőkét kovácsol abból, amit izraeli politikai káosznak tekint. A Jewish News Syndicate elemzése.

Amióta Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője bezárta az ajtót a Hamász előtt, hogy a múlt hónap végén lemondott választásokon keresztül átvegye Ciszjordánia irányítását, amelyeket nagy valószínűséggel a Hamász nyert volna, a Gázai övezetben berendezkedett terrorcsoport új lehetőséget talált arra, hogy aláássa a Palesztin Hatóság már amúgy is meggyengült uralmát. A Hamász úgy találta, hogy a Rámalláhhoz vezető út Jeruzsálemen keresztül vezet.

Jeruzsálem és az al-Aksza mecset „igazi védelmezőjeként” való feltüntetése a Hamász propagandája. Az elmúlt napokban mindent megtett, hogy felszítsa az erőszak lángját Izrael fővárosában gyújtogató iszlamista retorikát terjesztve, és növelve befolyását a palesztin utcán a Fatah rovására, alkalmatlannak állítva be azt.

De mivel a Ramadán – amely Jeruzsálemben mindig érzékeny időszak – a végéhez közeledik, és Izrael a helyzet de-eszkalációján dolgozik, a Hamász nem hagyta, hogy a lendület lelassuljon, mivel célja, hogy Ciszjordániát is felgyújtsa, és az erőszakot arra használja fel, hogy megszilárdítsa ottani pozícióit.

A palesztinok által az elmúlt napokban Ciszjordániában izraeliek ellen elkövetett többszörös lövöldözős terrortámadások éppen azok a típusú incidensek, amelyeket a Hamász a rakétáival támaszt alá.

Izrael védelmi szervei és kormánya az elmúlt napokban több lépést is tett a helyzet stabilizálására, többek között minimalizálta a gázai rakétatűzre adott izraeli válaszlépéseket, és megpróbálta az izraeli rendőrségre hagyni a jeruzsálemi zavargások megfékezését. Az izraeli legfelsőbb bíróság döntése, hogy elhalasztja a Jeruzsálem Sheikh Jarrah negyedében lévő házak sorsáról szóló robbanásveszélyes jogi döntést, újabb hordó vizet locsolt a jeruzsálemi lángokra.

Az ilyen intézkedések miatt a Hamász úgy döntött, hogy a lángokat olajjal oltva emeli a tétet, és teljesen indokolatlanul rakétatámadást indít Jeruzsálem és Dél-Izrael ellen.

Más gázai terrorszervezetek is csatlakoztak, a palesztin Iszlám Dzsihád egy páncéltörő rakétát lőtt ki egy civil járműre Szderót közelében. Csodával határos módon a közelben álló sofőr éppen csak megúszta a halált.

A hétfő este folyamán a dél-izraeli polgári területeket heves gázai lövések érték, és a rémült civilek menedéket kerestek. A fejlett Iron Dome légvédelmi rendszer eddig képes volt feltartóztatni a fenyegetéseket.

Izraelnek most eltökélt szándéka, hogy világossá tegye a Hamász vezetése – Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetője, Muhammed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője, aki valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy a Hamász belevágott a legújabb kockázatba, valamint a szervezet tengerentúli szervezetének vezetői – számára, hogy az eszkalációról szóló döntés nagyon súlyos hiba volt.

„Úgy értékeljük, hogy a Hamász megkapja az üzenetet, és megérti, hogy ők azok, akiknek nagyon súlyos következményekkel kell szembenézniük” – mondta Jonathan Conricus alezredes, az IDF nemzetközi szóvivője hétfőn konferenciahívás során újságíróknak.

„Amit este 6 óra óta látunk, az a Hamász nyílt támadása Izrael ellen” – tette hozzá. „Azt látjuk, hogy ez egy nagyon komoly támadás a Hamász részéről Izrael ellen, amely nem marad válasz nélkül”.

Conricus megerősítette, hogy több terrorszervezet vesz részt a támadásokban, de azt mondta, hogy „a mi szemszögünkből nézve egy létezik: a Hamász. Ő a felelős, és viselni fogja a következményeket. Súlyos árat fog fizetni az izraeli szuverenitás elleni támadásokért és az izraeli civilek veszélyeztetéséért”.

‘További célpontok állnak rendelkezésünkre’

Előre tekintve valószínűleg több csatanap következik, mire világossá válik, hová vezet ez az összecsapás. Az Izraeli Védelmi Erők jól felkészülten lépnek be ebbe a harcba. Megerősítették a déli parancsnokságot gyalogsággal, különleges erőkkel és további felszerelésekkel.

Az elmúlt években az izraeli légierő, a katonai hírszerzés és a Déli Parancsnokság azon dolgozott, hogy javítsa képességét az ellenséges célpontokról szóló nagy mennyiségű hírszerzési információ gyűjtésére és ezen információk precíziós csapásokká alakítására.

Pontosan ezekre a képességekre van szüksége az IDF-nek egy olyan aszimmetrikus terrorhadsereggel szemben, mint a Hamász, amely az emberi pajzsokat és Gáza zsúfolt negyedeit használja fel az izraeli civilek elleni támadások hátteréül.

A Hamász célpontjai gyorsan tűnnek fel, és tűnnek el – időérzékeny célpontok -, ami azt jelenti, hogy felderítésük és megtámadásuk kulcsfontosságú a kampány eredményességéhez.

A Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád több ezer rakétát épített be a gázai lakónegyedekbe, veszélyeztetve ezzel a polgári lakosságot. A Gázai övezetet a felszín alatt harci alagutak hálózata szeli át a Hamász ügynökeinek és fegyvereinek mozgását elősegítendő.

Az IDF már hétfőn megerősítette, hogy légitámadás során csapást mért a Hamász egyik parancsnokára, és jelezte, hogy továbbiakra is sor kerül. „További célpontok állnak rendelkezésünkre, és zöld utat kaptunk, hogy folytassuk a csapást ezekre és más típusú katonai célpontokra” – mondta Conricus.

Egyelőre nem tudni, meddig fog tartani ez az új konfliktus, de az IDF egy esetlegesen hosszabb hadjáratra készül.

A Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád is képes rakétákat kilőni Tel-Avivtól messze északra. Amíg közvetítőkön keresztül nem jelzik, hogy belátták a hazárdjátékuk hibáját, addig az eszkaláció valószínűleg tovább fog tombolni.

Folyamatosan csapnak le a Hámász rakétái Dél-Izraelre

Az elmúlt 24 órában több, mint 250 rakétát indítottak a Hámász terrorcsoport uralta Gázai-övezetből Izrael területre.