Izrael légi csapásokkal válaszolt a Hamász rakétájára

Az izraeli légierő a Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai létesítményeit bombázta a Gázai övezetben vasárnapra virradóan, miután az övezetből nem sokkal korábban rakétát lőttek ki izraeli területre.

„A terrorizmus következményekkel jár” – áll az izraeli hadsereg Twitteren közzétett bejelentésében, amelyben hozzáteszik, hogy a Gázai övezet déli részén hajtották végre a légi csapást.

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott az iszlamisták 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta.

A Hamászt Izrael, az Egyesült Államok és az Európai Unió terrorszervezetként tartja számon.

Pénteken Jeruzsálem óvárosából jelentettek összetűzéseket a palesztinok és az izraeli hatóság között: a rohamrendőrök villanógránátokkal oszlatták szét az esti ima után az al-Aksza mecsetnél tüntető, s a biztonságiakat kövekkel, vizes palackokkal és székekkel dobáló palesztinokat. Az összecsapásokban több mint kétszáz tüntető és az izraeli hatóságok tizenhét tagja sebesült meg.

Izrael nem szeretne Fatah-Hamász koalíciót

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat a Shin Bet vezetője arra kérte Mahmud Abbászt, hogy ne alakítson közös kormányt a Hamásszal.