Izrael nem szeretne Fatah-Hamász koalíciót

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat a Shin Bet vezetője arra kérte Mahmud Abbászt, hogy ne alakítson közös kormányt a Hamásszal. 

Tizenöt év után írtak ki először választást a Palesztin Hatóság területein. Az utolsó elnökválasztást 2005-ben tartották, majd a Hamász 2006-os gázai választási sikere óta elhalogatták a választások kiírását.

Az amerikai Axios információi szerint Nadav Argaman a Shin Bet vezetője találkozott Mahmud Abbásszal és arra kérte, hogy ne működjön együtt a paleszint terrorszervezettel – írja az Algemeiner. 

Izrael attól tart, hogy választási siker esetén Ciszjordánia is a Hamász kezére kerülhet.

A palesztinok azt állították a lapnak, hogy Argaman a május 22-ei választás lefújására szólította fel Abbászt, de ezt tagadják az izraeli kormánytisztviselők.

Az izraeliek megerősítették a lapnak, hogy a találkozó megtörtént, és valóban arra kérte Argaman Abbászt, hogy ne működjön együtt a Hamásszal, mert az komoly problémákat okozna az izraeli-palesztin kapcsolatoknak.

Izraeli források szerint az amerikai kormányzat közömbös a választásokkal kapcsolatban, nem adtak sem negatív, sem pozitív jelzést a palesztinoknak.

Az amerikai vezetés még nem jelentette be, hogy mi az álláspontja a voksolással kapcsolatban és állítólag a téma még nem jutott el felsőbb szintekre.

Egy felmérés szerint a Fatah 38%-on áll, míg a Hamász 22%-őn, azonban a palesztinok 57% leváltaná Abbászt.

Abbász kihívója szerint a palesztin vezető megbukott

Mohammed Dahlan az Emírségekben él száműzetésben és ambicionálja a Palesztin Hatóság vezetését.