Ferenc pápa az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást

Ferenc pápa a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást szombaton.

Mindenki számára biztosítani kell, hogy hozzáférhessen a vakcinához – mondta a katolikus egyházfő a Vax Live nevű jótékonysági koncert nézőihez címzett videóüzenetében.

A koncert célja, hogy megünnepelje a reményt, amelyet a koronavírus elleni vakcinák jelentenek az emberek számára, és támogassa az oltóanyagok eljuttatását a rászorulókhoz.

A koncertet május 2-án vették fel a Los Angeles-i SoFi stadionban, és vasárnaptól tekinthető meg több felületen.

Üzenetében Ferenc pápa kiemelte: a társadalomnak olyan gyógyírra van szüksége, amely nemcsak a tüneteket, hanem a baj gyökereit is kezelésbe veszi.

A beteg gyökerek közé tartozik az individualizmus vírusa, amely közönyössé teszi az embereket mások szenvedésével szemben – hívta fel a figyelmet.

„Ennek a vírusnak az egyik variánsa a nacionalizmus, amely megakadályozza például az oltóanyagok nemzetközi elosztását. Egy másik variánsa az, amikor a piac vagy a szellemi tulajdon törvényeit feljebbvalónak tartjuk a szeretet és az emberiség egészségének törvényeinél”

– tette hozzá.

Ferenc, az osztályharcos pápa

A pápa szerint a tulajdonhoz való jog másodlagos az emberi méltósághoz képest, nem az emberi méltóság biztosítéka. Gallai Tamás publicisztikája.

A katolikus egyházfő – mint korábban már többször – egy „befogadó, igazságos és fenntartható gazdasági modell” szükségességét hangsúlyozta.

„A világjárvány mindannyiunkat válságba taszított, de nem szabad elfelejtenünk, hogy nem leszünk már ugyanazok, mint a krízis előtt” – mutatott rá.

„Vagy jobban, vagy rosszabbul jövünk ki belőle” – tette hozzá.

Ferenc pápa a migrációról: le kell bontani a falakat

Sokszínű társadalmat szorgalmazott Ferenc pápa a vándorlók és menekültek egyházi világnapjára csütörtökön kiadott üzenetében, amelyben a pandémia utáni világ lehetőségeit mérlegelte befogadást szorgalmazva az egyház részéről is.