Ferenc pápa a migrációról: le kell bontani a falakat

Sokszínű társadalmat szorgalmazott Ferenc pápa a vándorlók és menekültek egyházi világnapjára csütörtökön kiadott üzenetében, amelyben a pandémia utáni világ lehetőségeit mérlegelte befogadást szorgalmazva az egyház részéről is.

Az egyházfő az emberek közötti különbözőségektől, valamint a kultúrák találkozásától színes társadalomról és sokszínű jövőről írt. Meg kell tanulnunk másokkal harmóniában és békében élni – jelentette ki.

Ferenc pápa megismételte gyakran hangoztatott véleményét, miszerint ehhez „le kell bontani a falakat, és hidakat kell építeni”. Úgy vélte továbbá, hogy a napjainkban zajló migrációs folyamatok „lehetőséget kínálnak félelmeink legyőzésére”. Megjegyezte, hogy a határokat a találkozás kiváltságos helyszíneivé kell változtatni.

Az egyház 1914 óta tartja meg a vándorlók és menekültek napját, amely az idén szeptember 26-ra esik, de a pápa üzenetét a Vatikán előre közölte.

Ferenc pápa szerint az emberiség részéről a pandémiát követően az számítana a legrosszabb reakciónak, ha az egészségügyi vészhelyzetet egy annál is „lázasabb fogyasztási láz és egoista önvédelem” követné.

A pápa reményét fejezte ki, hogy a járvány után az individualizmust a többes szám első személy váltja fel, máskülönben a „legmagasabb árat azok fizetik meg, akik könnyűszerrel válnak másokká, ők az idegenek, migránsok, kirekesztettek, mindazok, akik a létezés peremére szorultak”.

„Mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk” – írta a pápa.

Izraeli-palesztin párbeszédet sürgetett Ferenc pápa

A pápa húsvétvasárnapi ünnepi szentmiséje szerint „le kell győzni a háborúzás mentalitását”.