Egy felmérés válaszadói szerint Amerika nagyobb veszélyt jelent a demokráciára, mint Kína

Az ötvenhárom ország csaknem ötvenezer megkérdezett polgára összességében az Egyesült Államokat veszélyesebbnek ítélte meg a demokratikus viszonyokra nézve, mint a Kommunista Párt irányította Kínai Népköztársaságot.

A világ három nagyhatalma közül a lengyelek nem meglepő módon Oroszországot tekintik a demokrácia szempontjából a legnagyobb fenyegetésnek – derül ki a felmérésből.

Ötvenhárom országból kérdeztek meg csaknem ötvenezer embert a „The Alliance of Democracies Foundation”, azaz a Demokrácia Szövetségesei Alapítvány megbízásából – írja a Mandiner.

A világméretű tanulmány egyik legmegdöbbentőbb eredménye azt sugallja, hogy az 53 megkérdezett országban a válaszadók csaknem fele (44%) úgy ítéli meg, hogy az USA befolyása veszélyezteti a demokráciát az adott országban

– derül ki a Guardian cikkéből, amelyet a Mandiner ismertet. Kínát (38%) és Oroszországot (28%) világszerte kisebb veszélynek tekintik a demokráciára. A felmérésből kiderül, hogy Pakisztánban, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Tajvanon és Dél-Koreában gondolják a leginkább úgy, hogy az Egyesült Államok fenyegetést jelent a demokráciára.

A megkérdezett 53 ország közül az USA-t 42 országban nagyobb veszélynek tekintik a demokráciára, mint Kínát.

Csak öt ország (Ukrajna, Irán, Lengyelország, Venezuela és Magyarország) tekinti az orosz befolyást nagyobb fenyegetésnek, mint Amerikát. A világ három nagyhatalma közül a lengyelek nem meglepő módon Oroszországot tekintik a demokrácia szempontjából a legnagyobb fenyegetésnek. Ugyanakkor meglepő eredmény, hogy a lengyelek negatívabban értékelik Amerika demokráciára gyakorolt hatását, mint Kínáét – jegyzi meg a Mandiner.

Hozzáteszik, hogy az Egyesült Államok globális befolyásának felfogása szinte minden megkérdezett országban javult Joe Biden megválasztását követően, de a legnagyobb módon Németországban és Kínában. Csak nyolc országnak van negatívabb véleménye az Egyesült Államok 2021-es befolyásáról, mint tavaly volt: magának az USA-nak, Oroszországnak, Izraelnek, Nigériának, Dél-Afrikának, Ausztráliának, Norvégiának és Lengyelországnak – emeli ki a Mandiner beszámolója.

Kína egyre ellenségesebb, de katonai konfrontáció senkinek sincs érdekében

Az amerikai külügyminiszter szerint Kína agresszívabb és egyre ellenségesebben viselkedik, de nem akar katonai konfrontációt.