A nyugat-európai országok már megint Izrael miatt „aggódnak”

Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia felszólította csütörtökön Izraelt, hogy vonja vissza döntését, miszerint tovább bővíti a Júdea és Szamáriában lévő zsidó településeket.

„Arra kérjük az izraeli kormányt, hogy változtassa meg a Har Homa településre tervezett további 540 telepeslakás építésére vonatkozó döntését, és hagyjon fel a telepbővítési politikájával a megszállt palesztin területeken” – fogalmazott közös közleményében az öt európai állam.

Közleményükben arra intettek, hogy a Kelet-Jeruzsálem és Betlehem között fekvő Har Homa telepeinek bővítése – abban az esetben, ha megvalósul – tovább hátráltatja egy jövőbeli életképes palesztin állam kilátásait, és további kitelepítésekhez vezet majd, elsősorban a Kelet-Jeruzsálem  melletti Sejk Dzsarra negyedből.

Kiemelték: az izraeli telepépítések törvénytelenek a nemzetközi jog szerint.

Az izraeli legfelsőbb bíróság hétfőn újabb meghallgatást tart azoknak az arab családoknak az ügyében, akiket a kelet-jeruzsálemi telepbővítések miatt kitelepítés fenyeget.

A kitelepítések terve ellen csütörtök este is tiltakozást tartanak Sejk Dzsarrában, ahol kifejezetten feszült a hangulat.

Szerda este mintegy húsz palesztin megsebesült az izraeli rendőrökkel folytatott összetűzésekben. Az izraeli hatóságok több demonstrálót őrizetbe vettek.

A Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael telepes politikáját is „vizsgálja”

Az ICC hivatalos leveléből az is kiderült, hogy a nyomozás intervalluma pont egy nappal azután kezdődik, mikor a Hamász elrabolt, és meggyilkolt három izraeli tinédzsert 2014-ben.