A Nemzetközi Büntetőbíróság Izrael telepes politikáját is „vizsgálja”

Az ICC hivatalos leveléből kiderül, hogy a szervezet háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásába belekerült a telepesek kérdése is. 

A Nemzetközi Büntetőbíróság hivatalos értesítést küldött a háború bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásáról Izraelnek és a Palesztin Hatóságnak. A szervezet 30 napot adott a feleknek, hogy saját nyomozást folytassanak – számolt be a Times of Israel. 

Az ICC március elején jelentette be, hogy nyomozást indít Izrael és a palesztinok „állítólagos háborús bűneivel” kapcsolatban. A nyomozás palesztin kérvény miatt kezdték meg, miután a Palesztin Hatóság 2015-ben megfigyelő taggá vált az ENSZ Közgyűlésben

Izrael hevesen elítélte a nyomozást, és elfogultsággal vádolta a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hiszen nincs semmilyen jogalapja a nyomozásra, hiszen Palesztina nem állam, Izrael pedig nem aláírója a Nemzetközi Büntetőbíróség alapítóokmányának.

Annak ellenére, hogy Izrael nem tag, az ICC fenntartja a jogot, hogy elfogatóparancsot adjon ki izraeli állampolgárok ellen.

Az ICC ügyészi irodája március 9-én eg nyilatkozatban megerősítette, hogy minden érintett félnek írt a szervezet.

Szerdán az izraeli Channel 13 beszámolt róla, hogy Izrael valóban megkapta az ICC hivatalos nyomozásáról szóló értesítést, amely felvázolja az érintett területeket. Az izraeli Nemzetbiztonsági Bizottság már elkezdte a válasz megfogalmazását.

A másfél oldalas levélből kiderül, hogy három területet vizsgál a nyomozás: a 2014-es gázai konfliktust, Izrael telepes politikáját, és a 2018-as határ menti tüntetéseket, amely során a palesztinok megpróbálták áttörni a határkerítést.

A nyomozás palesztin oldalon elsősorban a rakétatámadásokat fogja vizsgálja.

Izrael a levélre a saját nyomozásaival válaszolhat. Ha a bíróság elégedett az eredményekkel elhalaszthatja, vagy akár meg is szüntetheti saját nyomozását.

A gázai konfliktust illetően van esély a nyomozás megszüntetésére, hiszen Izrael rendszeresen vizsgálja saját hadseregének tevékenységét, és a szabálytalanságokat bünteti.

Azonban kérdés mit mondhat Izrael Júdea és Szamária zsidó településeivel kapcsolatban.

A palesztinok felháborodásukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a rakétatámadásokkal kapcsolatban is nyomozni fog az ICC.

Bár a jeruzsálemi vezetés korábban húzódott attól, hogy a tiltakozáson kívül érdemben reagáljon a nyomozásra, most a hírek szerint úgy döntött, hogy hivatalosan is válaszolni fog a nemzetközi bíróságnak.

Izrael abban bízik, hogy eltudja halasztani a nyomozást addig míg a jelenlegi főbírót leváltják. Fatou Bensouda helyét júniusban veszi át a brit Karim Khan, és a zsidó állam abban reménykedik, hogy az új bíró felfüggeszti a nyomozást.

Március elején több kormánytisztviselő nyilatkozott a Channel 13-nak, akik elmondták; aggódnak, hogy az ICC letartóztatási parancsokat fog kiadni több IDF tiszt ellen az elkövetkezendő hónapokban.

Reuvén Rivlin izraeli elnök és Aviv Kohavi az IDF vezérkari főnöke a héten európai körutat tart, amely során igyekeznek szövetségeseket szerezni az ICC nyomozás ellen.

„Minden olyan kísérlet halálra van ítélve, mikor Izraelre nemzetközi szervezeteken keresztül próbálnak rákényszeríteni valamit, úgy, hogy közben  cinikusan visszaélnek a nemzetközi jogokkal”

– jelentette ki Reuvén Rivlin elnök Párizsban.

Ramallah már hosszú évek óta lobbizik a nyomozásért.

Az eljárás egyoldalúságát kiválóan illusztrálja a megadott idő intervallum. Ugyanis a nyomozás 2014. június 13-ától kezdődik, vagyis egy nappal azután, hogy a Hamász terroristái elraboltak és meggyilkoltak három izraeli tinédzsert.

Fotó: EPA/ALAA BADARNEH

Magyarország sem támogatja az ICC Izrael elleni nyomozását

A magyar kormány tiltakozását fejezte ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Izraellel kapcsolatos nyomozásával kapcsolatban és támogatását fejezte ki az amerikai álláspont iránt.